Edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera

Projekt promocije autohtonih proizvoda
Ciljevi projekta

- Educirani proizvođači voćnih rakija za podizanje kvalitete i osiguranje zdravstveno ispravnog proizvoda

- Jačanje tržne konkurentnosti voćnih rakija

- Brandiranje proizvoda – oznaka izvornosti ili zemlja porijekla

- Potaknuti daljnje poslovne aktivnosti na preradi voća jer postoji dobra sirovinska osnova u voćarskoj proizvodnji

ŽK Osijek u suradnji s Prehrambeno tehnološkim fakultetom Osijek i Općinom Semeljci tradicionalno svake godine počevši od 2005. organizira  edukacijsko  natjecanje u kvaliteti voćnih rakija proizvedenih na tradicionalan način.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti  Komore kojima  potencira proizvodnju autohtonih proizvoda poput kulena, meda, vina, odnosno rakije. Osim edukativnog dijela u kojemu se proizvođači upoznaju i s pravnim odredbama, jer je potrebno na vrijeme se prilagoditi EU zakonodavstvu, ovakvim manifestacijama se želi utjecati i na podizanje kvalitete proizvodnje tih proizvoda.

Posebna pogodnost za sve koji sudjeluju sa svojim rakijama na ovom natjecanju je ta da svaki proizvođač poslije objavljenih rezultata dobiva analizu i izvješće o kvaliteti svojih proizvoda. Proizvođači se s tim izvješćima mogu javiti znanstvenicima s Prehrambeno tehnološkog fakulteta i razgovarati o eventualno uočenim manjkavostima svojih proizvoda i o tome kako poboljšati kvalitetu buduće proizvodnje.

Javni poziv za sudjelovanje na XIII. edukacijskom ocjenjivanju kvalitete voćnih rakija i likera u ŽK Osijek nalazi se na slijedećoj poveznici

Kontakti

  • Županijska komora Osijek Adresa: Europske avenije 13 31000 Osijek Email: hgkos@hgk.hr Tel: +385 31 223 800 Fax: +385 31 213 406 predsjednik: Zoran Kovačević administrativna tajnica: Irena Župan
  • Ernest Nad Viši stručni suradnik Tel: +385 31 223 890 Email: enad@hgk.hr