Zagorski gospodarstvenici na 50. Međunarodnom sajmu MOS 2017 u Celju

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i Miro Cerar, predsjednik Vlade Republike Slovenije, uz brojne uzvanike i visoke goste otvorili su 12. rujna 50. Međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva u Celju.

Sajam je ove godine prvi put imao zemlju partnera, Hrvatsku, što će dodatno pridonijeti daljnjoj uspješnoj suradnji hrvatskih i slovenskih poduzetnika.

Potpredsjednica Vlade istaknula je da je ukupna robna razmjena Hrvatske i Slovenije tijekom protekle godine iznosila 3,6 milijardi eura, čime je ona za Hrvatsku treća vanjskotrgovinska partnerica. "Iako između dviju zemalja postoje otvorena politička pitanja, gospodarska suradnja bilježi uzlazni trend, što predstavlja najbolji argument protiv instrumentalizacije gospodarskih odnosa u političke svrhe, a to nije ono što žele poduzetnici", rekla je potpredsjednica Dalić. „Činjenica je da postoje neka otvorena politička pitanja i za to je uvelike odgovorna politika. Moja će Vlada nastojati uspostaviti bolju suradnju. Potrebno je povjerenje kako bi se ostvarila sinergija“, rekao je predsjednik slovenske Vlade.

Jubilarni 50. Međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva u Celju održao se od 12. do 17. rujna, u sklopu kojega se predstavilo 1478 izlagača iz 30 zemalja (Latinske Amerike, Bliskog istoka i Europe te Kina), pred više od 128.000 posjetitelja. U sklopu hrvatskoga paviljona sadržaje su predstavili Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora. Prvoga dana Sajma održan je Slovensko-hrvatski poslovni forum s temom energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadom, a dan prije otvorenja održan je i sastanak Hrvatske gospodarske komore i Gospodarske zbornice Slovenije, na kojem se također razgovaralo o budućim susretima predstavnika gospodarstva i poduzetnika Hrvatske i Slovenije. Republika Hrvatska predstavila se u montažnom paviljonu H na ulazu u Celjski sajam.

KRAPINA-celje_mos-2.jpg
Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije predstavile su tvrtke KOTKA d. d. konfekcija, Zagorski list d. o. o. i O.P.G.-BAN j. d. o. o. Posjetitelji, ali i sudionici sajma te zainteresirani gospodarstvenici su raznolikom ponudom proizvoda, od tradicionalnih do tehnološki najinovativnijih, koje je predstavilo tridesetak izlagača, mogli steći uvid u ponudu hrvatskoga gospodarstva, što će zasigurno rezultirati brojnim novim poslovnim kontaktima i suradnjama. U sklopu predstavljanja Republike Hrvatske predviđen je i bogat i raznovrstan program koji uključuje: poslovne susrete, međunarodna predstavljanja, okrugle stolove i panel-diskusije.

 

Kontakti

  • Županijska komora Krapina Adresa: Trg Ljudevita Gaja 5 49000 Krapina Email: hgkkr@hgk.hr Tel: +385 49 371883 Fax: +385 49 371884 predsjednik: Josip Grilec
  • Županijska komora Krapina Tel: +385 49 371 883 Email: hgkkr@hgk.hr
  • Lidija Peček stručni suradnik Tel: +385 49 371 883 Email: lpecek@hgk.hr