“Agroexpo 2012″, 2. sajam agro-proizvoda i opreme u Virovitici

01.09.2012

U Virovitici je u subotu  održan „AGROEXPO 2012“, 2. sajam agroproizvoda i opreme, koji je objedinio 9. izložbu voća i povrća, 7. županijsko ocjenjivanje meda, sajam meda i pčelinjih proizvoda i 4. međunarodno ocjenjivanje meda, te 2. izložbu ljekovitog bilja i 2. izložbu vina, a na kojem je izlagalo 66 izlagača.

Organizatori i pokrovitelji sajma bili su: Virovitičko-podravska županija, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – OK VPŽ, Grad Virovitica, TZ VPŽ, Županijski savez polj. udruga VPŽ, Polj. savjetodavna služba – PO VPŽ i Viroexpo d.o.o. Virovitica. Medijski pokrovitelj sajma bio je Informativni centar Virovitica

Sajam je otvorio Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, a na svečanosti otvorenja sajma bili su nazočni: saborski zastupnici s područja VPŽ: Sandra Petrović, Josip Đakić i Tomislav Žagar, Dražen Kurečić pomoćnik ministra poljoprivrede, Nada Čavlović Smiljanec ravnateljica Porezne uprave, Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije sa suradnicima, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, Ivan Slamić, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica sa suradnicima, Vladimir Ivoš, predsjednik HOK – OK VPŽ, predstavnici Polj. savjetodavne službe – PO VPŽ, gospodarstvenika, proizvođači voća, povrća, meda, ljekovitog bilja i vina i dr..

Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice je istakao da Virovitičko-podravska županija ima poljoprivredne proizvode koji mogu biti konkurentni na svjetskom tržištu.Zahvalio se svim vrijednim rukama koje radu i svima koji kupuju hrvatsko, jer kupnjom hrvatskog proizvoda pomažemo, direktno i indirektno, očuvanju radnih mjesta.

Ivan Slamić, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica je istakao da imamo ljude koji imaju znanje, snagu i volju da ulože svoj kapital u proizvodnju, kvalitetu proizvoda i ostvare dobre rezultate. Mnogi proizvođači mogu vezati na sebe cijeli niz kooperanata i time ostvariti još bolje poslovne rezultate.
Uz podršku Ministarstva i Vlade i odgovarajuće mjere, poljoprivredni proizvođači bi trebali zadržati poziciju na tržištu, biti konkurentni i prilagoditi se izazovima modernog gospodarstva.

Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije je naglasio da je za ovu županiju poljoprivreda jedna od najvažnijih grana i da se ovim sajmom želi pokazati, što se sve može ovdje proizvesti.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede je, otvarajući sajam istakao da imamo kvalitetne proizvode, ali da se mora još više i bolje raditi, kako bi bili što kvalitetniji i jeftiniji na zahtjevnom europskom tržištu, a to znači da treba više koristiti i fondove EU.

OCJENJIVANJE MEDA

Na 7. županijskom i 4. međunarodnom ocjenjivanju meda bilo je 38 uzoraka meda i to iz BiH, Hrvatske i Mađarske. U ocjenjivačkom sudu bili su: prof.dr.sc. Nikola Kezić (Agronomski fakultet Zagreb), predsjednik i članovi: prof.dr.sc. Dragan Bubalo (Agronomski fakultet Zagreb), Mirjana Špehar (ZZJZ „Sveti Rok“ VPŽ), Andrea Poslek ( HGK – ŽK Virovitica), Ljubica Kravaršćan (Polj. savjetodavna služba – PO VPŽ) i Davorka Kermend Đukić (VPŽ).

Milan Vanđura, tajnik HGK – Županijske komore Virovitica i Ana Marija Petin, pročelnica UO za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu VPŽ uručili su zahvalnicu Ivi i Ratku Mirkajlović za med lipe i brončane tanjuriće za 13 medova, a dobitnici su:
-      za bagremov med: „Medena“ vl. Slavko Švraka i Martin Štefanec iz Virovitice, Jasna Vrbos iz Cabune
-      za cvjetni med: Marko Sertić i Tomislav Dunjković iz Slatine, Goran Mirjanić iz BiH, Gradiška, Leonard Blatnjaković iz Nove    
        Bukovice, Pčelarstvo obitelji Jeličić (PZ Voćin eko-pčelarstvo) iz Voćina i Pčelarski obrt „Pčelarstvo Balint“ iz Virovitice
-      za med od lipe: OPG Jasna Doner iz Slatine, Drago Vukić iz Virovitice i May Gabor iz Szentlorinca, Mađarska
-      za med od kestena:  OPG Jasna Doner iz Slatine

Zdravko Dijaković, zamjenik župana VPŽ i Ivan Slamić, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica uručili su srebrne tanjuriće za 17 medova, a dobitnici su:
-      za bagremov med: Božica Magdić, Anto Ilić i Marijan Tržić iz Pitomače, May Gabor iz Szentlorinca, Mađarska
-      za cvjetni med: „Medena“ vl. Slavko Švraka i Pčelarski obrt „Pčelarstvo Balint“ iz Virovitice, Ivica Sertić iz Slatine i Marijan Tržić  
        iz Pitomače
-      za med od lipe: Medena“ vl. Slavko Švraka, Anica Pemper, Dražen Železić i OPG Tomislav Šegregur iz Virovitice, Branko Vidović iz
        Pitomače
-      za med od kestena: „Medena“ vl. Slavko Švraka iz Virovitice, Branko Vidović iz Pitomače i Dubravka Dodigović iz Jasenovca

Zdravko Dijaković, zamjenik župana VPŽ i Ivan Slamić, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica uručili su zlatne tajnuriće za 7 medova, a dobitnici su:
-        za bagremov med: Branko Vidović i Zdenko Capan iz Pitomače, Željko Franjić i Zdenka Galešić iz Voćina, Ranko Glumbić iz    
          Virovitice
-        za med od lipe: Jasna Vrbos iz Cabune i Božica Magdić iz Pitomače

Naboljim medom proglašen je bagremov med, Ranka Glumbića iz Virovitice, koji je osvojio „Zlatnu žlicu“, priznanje kojim se nagrađuje najkvalitetniji med u Virovitičko-podravskoj županiji, koje su uručili Zdravko Dijaković, zamjenik župana VPŽ i Ivan Slamić, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica.

OKRUGLI STOL

U sklopu sajma, u petak, 31. kolovoza u Velikoj vijećnici VPŽ  održan je okrugli stol na temu nove poljoprivredne politike i mjera Ministarstva poljoprivrede na kojem je bio prisutan Tihomir Jakovina ministar poljoprivrede. Uz župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića sa suradnicima, na okruglom stolu bili su prisutni i Ivan Slamić, predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica sa suradnicima, Vladimir Ivoš, predsjednik HOK – OK VPŽ, predstavnici gospodarskih subjekata s područja Virovitičko-podrasvke županije iz djelatnosti poljoprivrede, Saveza polj. udruga VPŽ i poljoprivredni proizvođači.

U uvodnom dijelu, predsjednici Udruga povrtlara, voćara, proizvođača duhana, pčelara i proizvođača mlijeka upoznali su nazočne sa specifičnostima pojedinih proizvodnji i relevanantnim pokazateljima za iste.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede u svom je izlaganju istakao da je jedna od osnovnih mjera za razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj, nova zemljišna reforma koja treba biti brza i efikasna i da njom će se velik dio poljoprivrednog zemljišta u vrlo kratkom vremenu staviti u funkciju.
Novi Zakon o komasaciji trebao bi smanjiti troškove i donijeti veću efikasnost i kvalitetu poljoprivrednoj proizvodnji.
Za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj veoma je značajno i što bolje iskorištenje sredstava iz fondova EU, a to se može lakše ostvariti povezivanjem malih poljoprivrednih proizvođača u zadruge, klastere i dr., što je budućnost hrvatske poljoprivrede.

Nakon izlaganja, ministar Jakovina je dao odgovore na niz postavljenih pitanja.

 STRUČNO PREDAVANJE

U subotu, 01. rujna, u HGK – Županijskoj komori Virovitica, mr.sc. Goran Mirjanić, viši asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci, BiH, održao je za članove Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica i ostale zainteresirane pčelare, stručno predavanje na temu: „Proljetni razvoj pčelinjih zajednica“.

Predavanju je prisustvovao velik broj pčelara koji su dobili konkretne odgovore na niz postavljenih pitanja.

OSTALA DOGAĐANJA

U sklopu sajma održan je kulturno-umjetnički program.


 

Organizatori
Organizator
Virovitičko-podravska županija
Organizator
Grad Virovitica
Organizator
ŽK Virovitica
Organizator
HOK - OK VPŽ
Organizator
Polj. savjet. služba - PO VPŽ
Organizator
TZ VPŽ
Organizator
Županijski savez polj. udruga VPŽ
Organizator
Viroexpo d.o.o. Virovitica
Kontakti
Andrea Poslek
viši stručni suradnik
Tel: 033/725-150
aposlek@hgk.hr
U Virovitici, 1.rujna u ulici Ferde Rusana, održat će se „AGROEXPO 2012“, 2. sajam agro-proizvoda i agro-opreme. U sklopu sajma otvorit će se i 9. županijska izložba voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda,  3. međunarodna izložba...
Lokacija
Ulica Ferde Rusana
Virovitica Hrvatska