ŽK Rijeka na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 2012.

od 21.10.2012 do 28.10.2012

 Nakladnici iz Primorsko goranske županije na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

U organizaciji Strukovne skupine nakladnika ŽK Rijeka nakladnici iz Primorsko goranske županije  su sudjelovali već tradicionalno na 57. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od 21. do 28. listopada.

Ovogodišnji Beogradski sajam knjiga otvorile su srpska pjesnikinja Radmila Lazić i mađarska spisateljica Noemi Sechi, a Zemlja počasni gost bila je Mađarska.  Sajam je održan pod sloganom „ Od A do Š“ u želji da  na jednom mjestu okupi svu izdavačku produkciju Srbije te da uključi i strane izdavače, okupio je sajmu bilo je više od 800 sudionika, među kojima 489 nakladnika.  Treću godinu zaredom nakladnici Strukovne skupine ŽK Rijeka sudjelovali su na beogradskom međunarodnom sajmu knjiga i predstavili svoja izdanja, u sklopu zajedničkog štanda Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK. Sudjelovalo je ukupno 14 hrvatskih nakladnika, od čega njih sedam iz Primorsko goranske županije, na izložbenom prostoru od 10 četvornih metara. Svoja najnovija izdanja izložili su i predstavili beogradskoj publici primorsko goranski nakladnici: Lektira Rijeka, Leo –commerce Rijeka, Cipetić Viškovo, Dušević&Kršovnik Rijeka, Extrade Kastav, i Naklada Uliks iz Rijeke te Shura Matulji.

 Ovogodišnji sajam je pružao uvid u izdavačke projekte Velike Britanije, Francuske, Holandije, Njemačke, Italije, Brazila, Rusije, Kine, Japana,.. Teme svih pratećih programa analizirale su regionalne odnose, srednjoeuropski fenomen, obzirom na značajnu prisutnost stvaralaca iz regije, naročito Mađarske i Kosova i Metohije. U cilju simboličkog označavanja kritičnog mišljenja i imaginacije, glavna tema pratećih programa bila je „Znakovi budućnosti čime je sajam želio dati prostor angažiranim  tekstovima i autorima te potaknuti rasprave o globalnoj krizi i promišljanju novih modela budućnosti.  Održane su raznovrsne debate u kojima su sudjelovali književnici, prevoditelji i teoretičari. Gosti iz Hrvatske bili su Tomislav Brlek, Goran Ferčec, Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Petar Milat, Olja Savičević Ivančević, Tea Tulić, Ante Tomić, i mnogobrojni profesori i studenti. Novina sajma bila je prostorna koncepcija – svi programski sadržaji bili su koncentrirani u hali 1A, što je publici omogućilo lakši pristup sadržajima pratećih programa. Posebnim strip programom predstavljene su novosti na strip sceni, a u programu predstavljanja izložbi prvi put je na Sajmu na jednom mjestu, bilo izloženo i publici dostupno više od trideset regionalnih književnih časopisa.

Organizatori
Organizator
Kontakti
Ivana Pustahija
Treću godinu zaredom nakladnici ŽK Rijeka će izlagati na beogradskom međunarodnom sajmu knjiga od 21. do 28. listopada u sklopu zajedničkog štanda Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK. Nastupit će 5 nakladnika na prostoru veličine oko 15...
Lokacija
Beogradski sajam
Beograd Republika Srbija