Natjecanje u kvaliteti pčelinjih proizvoda na Danima meda u Hrvatskoj

od 24.09.2012 do 07.10.2012
PRIJAVE DO: 07.09.2012

Gospodarska manifestacija Dani meda u Hrvatskoj održana je od 04. do 07. listopada 2012. u Osijeku, a u sklopu nje je organizirano XVII. ocjenjivanje kvalitete sortnoga meda, XI. ocjenjivanje pakovina meda, pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda, pakovina pića i suvenira, te VIII. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.

Svečano proglašenje rezultata te dodjela nagrada šampionima ocjenjivanja kao i ostalim učesnicima po kategorijama održana je u subotu 06. listopada 2012. U HGK ŽK Osijek. Svečanosti su nazočili brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske, predstavnici institucija koje prate poljoprivredu tj. pčelarstvo.

 

Na XVII. cjenjivanje meda pristiglo je 94 uzorka od 9 različitih sorti meda. Na XI. ocjenjivanje pakovina pristiglo je 14 pakovina meda, 7 pakovina pića od meda, 10 pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i 12 suvenira.
Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljeno je 35 zlatnih žlica, 43 srebrne žlice, 15 brončanih žlica, a svi pčelari dobili su diplome. Proglašeni su i najbolje ocijenjeni medovi po sortama. U kategoriji kestenovog meda pobijedio je Mijo Volarić iz Molva, koji je i ukupni pobjednik ocjenjivanja obzirom da je osvojio i najviši broj bodova. U kategoriji bagremovog meda šampion je Dario Mustać iz Bjelovara.

Najbolju pakovinu meda imalo je Pčelarstvo Kanaan iz Šenkovca u vlasništvu Vitomira Mlinareca.

Najbolja pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda je propolis krema Gordane Hegić – Biorad iz Zagreba.

Dario Dješka iz Osijeka pobijedio je u kategoriji pakovina s Medovinom.
Svetozar Janković vlasnik Pčeraskog obrta Medea iz Livada proglašen je pobjednikom u kategoriji suvenira.
Na VIII. ocjenjivanju pića od meda i na bazi meda prijavljeno je ukupno 21 uzorak pića (6 mednih rakija, 13 likera od meda te dva medna vina – gverca).
Najbolje ocijenjena medna rakija je Ivana Miličevića iz Pleternice, dok je najbolje ocijenjeni medni liker bio liker od krušaka Samira Božića iz Donjeg Miholjca.
Osim ocjenjivanja kvalitete meda, pakovina i  pića, u sklopu 15. Osječkog jesenskog sajma održana je gospodarska izložba meda, pčelarskih proizvoda, opreme za pčelarstvo, etno izložba i degustacija pčelinjih proizvoda.
Na glavnom osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, održana je promotivno-prodajna akcija na kojoj su pčelarske udruge i tvrtke prodavale građanima svoje proizvode po promotivnim cijenama te manifestacija «Mladi i med» uz sudjelovanje osnovnih škola  iz Osijeka, Tenja, Vladislavaca, Ernestinova i Valpova.

 

U sklopu manifestacije održana su i dva predavanja s aktualnim temama iz pčelarstva.

Agenda

24. rujna 2012. – 11,00 sati – Mala vijećnica ŽK Osijek

  • XI. ocjenjivanje pakovina meda, pića i proizvoda za poboljšanje zdravlja te suvenira

26. rujna 2012. – 11,30 sati – Mala vijećnica ŽK Osijek

  • XVII. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda

28. rujna 2012. – 10,30 sati – Mala vijećnica ŽK Osijek

  • VIII. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda

06. listopada 2012. – 10,00 sati – Velika vijećnica ŽK Osijek

  • Proglašenje rezultata
Organizatori
Organizator
HGK Županijska komora Osijek
Suorganizator
Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije
Pokrovitelj
Osječko-baranjska županija
Pokrovitelj
Grad Osijek
Kontakti
Ernest Nad
Tel: 031/223-890
enad@hgk.hr
Stana Erstić
Tel: 031/223-891
serstic@hgk.hr
Marija Medić
Tel: 031/223-892
mmedic@hgk.hr
U sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, koja će se održati u vremenu od 04. do 07. listopada 2012. godine provesti će se natjecanje pčelara i pčelarskih organizacija u kvaliteti pčelinjih proizvoda, prvenstveno sortnih vrsta meda. Gospoda...
Lokacija
Europske avenije 13
Osijek Hrvatska