Strukovna grupa za turizam

 

Međimurje je smješteno na sjeverozapadu Hrvatske, prometno najpovezanijem dijelu s Europom. Omeđeno je prirodnim granicama, rijekom Murom na sjeveru i istoku, te rijekom Dravom na jugu. Ono je veoma zanimljivo područje, koje obiluje vrijednom kulturnom baštinom još iz doba Rimljana, ali prije svega nenadmašnim prirodnim ljepotama, zbog čega je prozvano Vrtom Hrvatske. I dok je Donje Međimurje nizina koju oblikuju rijeke, Gornje Međimurje sačinjavaju blagi slikoviti brežuljci.

Zbog duge tradicije u proizvodnji vina u Gornjem se Međimurju razvio i iznimno uspješan vinski turizam. On je procvjetao otvorenjem Vinske ceste na kojoj se nalazi četrdesetak podruma i kušaonica vina te ostala seoska domaćinstva koja se bave turizmom.

Međimurje je županija Zrinskih. Priču o Zrinskima, jednoj od najznačajnijih hrvatskih plemenitaških obitelji, ratnicima, pjesnicima i gastronomima, ali i priče o ostaloj povijesti Međimurja od prahistorije do danas može se vidjeti i doživjeti u Muzeju Međimurja, koji je smješten unutar palače Starog grada Zrinskih u samom centru stare jezgre Čakovca.

Baštinu na koju smo ponosni, upotpunili smo na svim poljima modernog življenja gradeći suvremene prostore za sport i rekreaciju (stadion Mladost i Gradski bazeni Čakovec, Toplice Sveti Martin, golf tereni Sveti Martin), lov i ribolov, te kulturno djelovanje (izložbeni i koncertni prostori). U Međimurje se može doći na spust Murom prema ušću u Dravu, razgledati Zaštićeni park prirode Mura i jedini riječni mlin u Žabniku, voziti bicikl na uređenim brdskim i nizinskim stazama, okušati se u paintballu, jahanju i kartingu.

Međimurje je u 2013. godini ukupno posjetilo 45.179 turista, što je 16,1% više nego u 2012. godini. Ukupno je bilo ostvareno 99.182 noćenja (povećanje od 11%), od čega 69.444 domaćih i 29.738 stranih.

U 2013. godini u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti u Međimurju je bilo registrirano i poslovalo 137 tvrtki, u kojima je prosječno bilo zaposleno 729 djelatnika.

Ukupni prihodi tvrtki u 2013. godini iznosili su 126,1 milijuna kuna, što je za 27,6% više nego godinu dana prije, kada su ostvareni ukupni prihodi bili 98,9 milijuna kuna. Ukupni su rashodi istodobno iznosili 141,9 milijuna kuna, odnosno za 21,0% više nego 2012. godine, kada su bili na razini od 117,3 milijuna kuna.

Saldo ukupnog prihoda i rashoda u turističkoj i ugostiteljskoj grani gospodarstva u Međimurju u 2013. godini bio je negativan, i to –5,8 milijuna kuna. 

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u djelatnosti u 2013. godini isplaćena je u visini od 2.780 kuna, čime je ona bila veća za 2,4% od one u 2012. godini, kada je iznosila 2.716 kuna.

 Čakovec, 28. kolovoza 2014.