ŽK Virovitica: Održana 22. sjednica Grupacije vinogradarstva i voćarstva

ŽK Virovitica
Vrijeme održavanja: 08.02.2017.
Vinogradari, tradicionalno, zajedno na Viroexpu

U ŽK Virovitica 8. veljače, pod predsjedanjem Ivane Nemet, enologinje u PP Orahovica, Grupacija vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica održala je svoju 22. sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u vinogradarstvu, prošlogodišnjoj berbi, proizvodnji vina, njegovoj kvaliteti i količinama, promociji i stručnim edukacijama.

20170208_114738.jpg
Izvor: ŽK Virovitica

Zaključeno je da je 2016. godina bila izazovna godina za vinogradare. U nizinskim predjelima, na vinovoj lozi mraz i tuča nanijeli su znatne štete, što je utjecalo na smanjenje prinosa, a odrazit će se i na ovogodišnju berbu.
U područjima gdje nije bilo mraza i tuče, ostvareni su dobri prinosi grožđa, a vina su izuzetne kvalitete, vjerojatno jer sve više vinogradara i podrumara u praksi primjenjuje savjete struke.

Istaknut je i problem pojave žutice vinove loze, virusnog oboljenja čiji je uzročnik američki cvrčak. Uz pravovremenu i pravilnu primjenu zaštitnih sredstava i uklanjanja zaraženih trsova, bolest se može spriječiti.
Velik problem čine i zapušteni vinogradi koje treba krčiti, ali i korovi, u vinogradima i u blizini vinograda, kojima se američki cvrčak hrani.

Donesena je i odluka o zajedničkom, tradicionalnom nastupu članova Grupacije na 22. Viroexpu, Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 24. – 26. veljače.

Organizirat će se i stručno putovanje, ovisno o broju zainteresiranih i u skladu s mogućnostima, u bliže ili dalje destinacije, s ciljem razmjene iskustava i upoznavanja sa saznanjima ostalih značajnih vinogradara i vinara.

Sjednici su prisustvovali najveći proizvođači vina, koji godišnje proizvedu oko 7.000 hl vina prepoznatljive kvalitete te predstavnici Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije.

Kontakti

  • Andrea Henrieta Poslek Viši stručni suradnik Tel: +385 33 618 045 Email: aposlek@hgk.hr