ŽK Varaždin sudjelovala na transnacionalnom seminaru u sklopu projekta Internacionalizacija – Strateške vještine kompeticije na međunarodnim tržištima (Treviso, Italija)

ŽK Varaždin je 29. rujna sudjelovala na transnacionalnom seminaru-radionici u sklopu projekta Internacionalizacija – Strateške vještine kompeticije na međunarodnim tržištima (Internationalisation – Strategic skills to compete in the international markets) s temom Potencijal suradnje MSP-ova (malih i srednjih poduzeća) i mogućnosti putem europskog sustava financiranja.

Seminar su zajednički organizirali Regija Veneto, UNIS&FLab-Experimental Laboratory of Unindustria Services & Training Treviso Pordenone te Unindustria Treviso u sustavu Confindustria Italia – asocijacija industrijskih poduzeća Italije koja predstavlja svoje članice i zastupa njihove interese u Italiji i inozemstvu.

UNIS&Flab iz Trevisa je vodeći centar izvrsnosti u području eksperimentalne obuke za inovacije, istraživanja i prototipiranja i jedinstveno mjesto iniciranja inovativnih procesa valorizacijom iskustava dobivenih istraživanjima i kreativnosti.

Unindustria Treviso je asocijacija industrijskih poduzeća pokrajine Treviso (Union of Industrialists of the Province of Treviso) koja predstavlja više od 2500 tvrtki.

Predstavljeni su konkretni primjeri podrške u području internacionalizacije, tj. kako transnacionalna suradnja može pomoći malim i srednjim poduzećima da zajedno pristupe analizi i ulasku na nova tržišta.

Predstavnici sudjelujućih zemalja Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije predstavili su svoja iskustva i primjere dobre prakse u transnacionalnoj suradnji tvrtki i njezinu utjecaju na internacionalizaciju poslovanja, a raspravljalo se i o sektorima i djelatnostima koji imaju potencijal za daljnju transnacionalnu suradnju hrvatskih, talijanskih, austrijskih i slovenskih tvrtki te zajedničko sudjelovanje na trećim tržištima u budućnosti.

Radionica je također pružila osnovu za uvođenje novih projektnih ideja koje će se aktivirati tijekom naredne 3 godine. Stoga je drugi dio radionice bio usmjeren na razmjenu ideja i prioriteta sa sudjelujućim poduzećima radi razumijevanja njihova potencijalnog interesa za buduće akcije.

Obavljene su pripreme i konkretni dogovori s talijanskim tvrtkama koje će vrlo skoro posjetiti zainteresirane tvrtke u Hrvatskoj, a napravljen je i plan posjeta i razgovora talijanskih poduzeća s tvrtkama u Hrvatskoj početkom studenoga.

 

Kontakti

  • Ksenija Mikšaj viša stručna suradnica Tel: +385 42 405 470 Email: kmiksaj@hgk.hr
  • Renata Papec viša stručna suradnica Tel: +385 42 405 480 Email: rpapec@hgk.hr