Održana sjednica Gospodarskog vijeća

U HGK Županijskoj komori Pula 6. travnja održana je sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Pula koju je vodila Jasna Jaklin Majetić, predsjednica ŽK. Na sjednici su se okupili istaknuti istarski gospodarstvenici i članovi vijeća te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

U uvodu sjednice istarski je župan Valter Flego prenio zaključke o stanju gospodarstva u Istri koji su doneseni na posljednjoj sjednici Skupštine Istarske županije te je posebno naglasio činjenicu kako je istarsko gospodarstvo izrazito diverzificirano, s najvećim udjelom prerađivačke industrije koju prate trgovina i turizam.

Uslijedila je najistaknutija tema sjednice koja se ticala predstavljanja online Kataloga hrvatskih proizvoda – baze podataka koja je namijenjena prije svega sudionicima javnih nabava. Direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić predstavila je Katalog i koristi koje proizvođači (ponuditelji) mogu ostvariti svojim uvrštavanjem u tu platformu te način na  koji naručitelji, projektanti i investitori mogu doći do podataka o hrvatskim proizvodima i uslugama hrvatskih tvrtki.  

- Najvažnija je tema ove sjednice katalog industrijskih proizvoda. To je katalog koji radimo gotovo cijelu godinu. Kvalitetno je popunjen podacima o proizvodima hrvatskih proizvođača, stoga je sjednica proširena i s naručiteljima usluga. Ostalim okupljenim gospodarstvenicima želimo pokazati prednosti uključenja u navedeni katalog jer često nismo ni svjesni koliko zapravo proizvoda imamo. Primjerice, u Istri često zaboravljamo kako je gotovo trećina istarskoga gospodarstva prerađivačka industrija. Zato ne bismo smjeli dopustiti da se velike investicije planiraju bez uključenja hrvatskog proizvoda, a pogotovo onda kada se te investicije planiraju javnim novcem - istaknula je Jasna Jaklin Majetić predstavljajući katalog.

Osim prezentacije online kataloga, na sjednici je bilo govora i o Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC) za Hrvatsku koju je predstavila glavna tajnica Sunčanica Skupnjak Kapić.

- Međunarodna trgovačka komora (ICC) prisutna u Hrvatskoj od 2003. godine najveća je svjetska poslovna organizacija i krovna svjetska udruga komora koja promiče međunarodnu trgovinu, investicije, ukidanje barijera u trgovini i multilateralni trgovinski sustav. Ujedno predstavlja i zastupa interese svjetske poslovne zajednice pred Ujedinjenim narodima i Svjetskom trgovinskom organizacijom te ostalim međunarodnim organizacijama, a u Hrvatskoj je osnovana radi zastupanja  nacionalnih interesa hrvatskoga gospodarstva - zaključila je Skupnjak Kapić.

Kontakti

  • Koraljka Vitasović Viša stručna suradnica Tel: +385 52 378 135 Email: kvitasovic@hgk.hr