ŽK Pula: Održana radionica o SEPA pravilima za kreditni transfer i izravno terećenje

HGK Županijska komora Pula
Vrijeme održavanja: 25.11.2015.
Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja i djelomičnu reformu platnog sustava

U srijedu, 25. studenoga u ŽK Pula, Hrvatski SEPA Forum, Financijska agencija (FINA) i ŽK Pula organizirali su radionicu o SEPA pravilima za kreditni transfer i izravno terećenje, s ciljem informiranja o promjenama u platnom prometu, koje će se dogoditi u 2016. godini.

Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja i djelomičnu reformu platnog sustava, budući da se bankovna zajednica uz potporu Hrvatske narodne banke odlučila da će provedbu nacionalnih transakcija i u kunama uskladiti sa SEPA pravilima i formatima.

Od 1. travnja 2016. uvodi se novi format zbrojnog naloga, a od 1. listopada 2016. izravno terećenje ostvarivat će se prema novim pravilima.

SEPA (jedinstveno područje plaćanja u eurima; engl. The Single Euro Payment Area) je područje u kojem pravne i fizičke osobe zadaju i primaju plaćanja u eurima, unutar Europskoga gospodarskog prostora, pod jednakim osnovnim uvjetima, s jednakim pravima i obvezama, neovisno o mjestu na kojem se nalaze i neovisno o tome je li riječ o nacionalnim ili prekograničnim plaćanjima. Pristupanjem Europskoj uniji, krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezujući je i za Hrvatsku.

Detaljnije informacije o SEPA projektu te upute i obrasci za korisnike dostupni su na www.sepa.hr.

Kontakti

  • Koraljka Vitasović Viša stručna suradnica Tel: +385 52 378 135 Email: kvitasovic@hgk.hr