Edukacija o carinskim odlukama u okviru Carinskog zakonika EU

U ŽK Pula će se 11. listopada održati edukacija o carinskim odlukama u okviru Carinskog zakonika EU. Organizatori edukacije su HGK i Carinska uprava RH, a namijenjena je osobama koje aktivno sudjeluju u carinskim postupcima (ovlašteni carinski otpremnici; korisnici pojednostavnjenih carinskih postupaka i pojednostavnjenih deklaracija; držatelji carinskih skladišta; korisnici postupka unutarnje proizvodnje, vanjske proizvodnje i privremenog uvoza; uvoznici i izvoznici; IT kompanije zainteresirane za izradu informatičkih rješenja u carinskim postupcima; udruženja gospodarstvenika ostale tvrtke – trgovačke, proizvodne...). 

Cilj je na obuci predstaviti nove izmjene u carinskom sustavu koje stupaju na snagu u 2017. godine. Naime, u skladu s odredbama Carinskog zakonika Unije, od 2. listopada 2017 godine uvodi se obvezna elektronička komunikacija između carinske službe i gospodasrtvenika. To znači da će od toga dana gospodarstvenici sve svoje zahtjeve prema carinskoj službi utemeljene na odredbama Carinskog zakonika Unije moći podnijeti isključivo elektroničkim putem te će se odluke donesene na temelju zahtjeva gospodarstvenika slati također elektroničkim putem, što znači da će papirna komunikacija biti isključena.

Zato je Carinska uprava RH pripremila apliakciju Sustav carinskih odluka. Ta će aplikacija uskladiti postupke povezane sa zahtjevima za carinske odluke, donošenjem odluka i upravljanjem odlukama s pomoću normizacije i elektroničkog upravljanja podacima o zahtjevima i odlukama/odobrenjima diljem Unije. Sustavom će biti pokrivene nacionalne i multilateralne odluke država članica definirane Zakonikom i obuhvaća sastavnice sustava koje se razvijaju na središnjoj razini Unije te uključuje integriranje s nacionalnim sastavnicama, ako se države članice na to odluče.

Zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti slanjem e-maila na adresu sperinic@hgk.hr ili na broj telefona 052/378-100. 

Kontakti

  • Sandra Perinić Viša stručna suradnica Tel: +385 52 378 101 Email: sperinic@hgk.hr