Zagreb udvostručio broj turista

HGK
Leila Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK

"U razdoblju unatrag deset godina turizam na području Grada Zagreba pokazuje zapažen uzlazni trend. Zagreb je u 2015. posjetilo oko milijun turista, a to je gotovo 50 % više nego prije deset godina, uz istodoban rast ostvarenog broja noćenja po prosječnoj godišnjoj stopi od 7 %" rekla je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić te napomenula kako je u odnosu na 2014. godinu broj dolazaka turista u Zagreb porastao za 11,4 %, dok je broj ostvarenih noćenja porastao za 13 %.

Kako pokazuju analize, Zagreb je postao prepoznatljiva destinacija, posebno atraktivna mladim gostima zbog brojnih manifestacija koje se održavaju tijekom cijele godine. "Tome u prilog ide i osvojena laskava titula najljepšeg adventskoga grada u Europi, dodijeljena Zagrebu prošle godine u oštroj konkurenciji," kazala je Krešić-Jurić. Takav uzlazni trend je rezultirao i otvaranjem sve većeg broja hostela te kapaciteta obiteljskog smještaja. "Sve više vlasnika stanova i kuća u Zagrebu prepoznaje ovaj vid mikropoduzetništva pa je tako broj pružatelja smještaja u domaćinstvima narastao u zadnjih pet godina gotovo šesterostruko te s krajem lipnja ove godine iznosi 1140," rekla je predsjednica sekcije Zajednice obiteljskog smještaja grada Zagreba pri HGK Danijela Čavlović.

Čavlović navodi kako osim sve kvalitetnijeg sadržaja, odlične gastronomske ponude, višestoljetne srednjoeuropske arhitekture, zelenih parkova..., turisti sve češće biraju Zagreb i zbog njegovih domaćina. "Oni su najvažnija karika u procesu konzumiranja destinacije koji svoje goste dočekuju s pićem dobrodošlice, pokazuju im na mapi grada koje dijelove grada treba vidjeti, rezerviraju im stol za večeru, pozivaju taxi i slično. Kada gost doživi takvu emociju, on će sigurno preporučiti Zagreb kao grad koji svakako vrijedi posjetiti što u konačnici stvara nove vrijednosti sve većim brojem noćenja i dolazaka," kazala je Čalović.

Prema službenim podacima Odjela za statistiku Grada Zagreba u prvih pet mjeseci ove godine Zagreb je posjetilo više od 360 tisuća gostiju te je ostvareno 638.439 noćenja. Udio inozemnih gostiju je 75 % s ostvarenih 480.957 noćenja. Najviše gostiju dolazi iz Republike Koreje, slijedi Njemačka, Italija te SAD. S tim pokazateljima Zagreb je vodeći na listi hrvatskih gradova s najvećim porastom broja dolazaka gostiju, a po broju noćenja, uzimajući u obzor 2014. i 2015. godinu, je na drugom mjestu. "Moglo bi se reći da porast broja turista te jaki angažman Turističke zajednice Grada Zagreba vode polako, ali sigurno, u dobrom smjeru daljnjeg turističkog razvoja. A kako ističu analitičari, turizam je djelatnost, iako tržišno osjetljiva, od koje svi mogu imati koristi," zaključila je Krešić-Jurić.