Turističko poslovno vijeće najavljuje još bolju turističku 2017. godinu

HGK
Sjednica Turističkog poslovnog vijeća

"Očekujemo da će sljedeća turistička godina biti također rekordna, a u Ministarstvu turizma očekuje se da će rast biti na razini od pet posto", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić na četvrtoj sjednici Turističkoga poslovnog vijeća pri HGK, održanoj 21. prosinca u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dodao je da su ambiciozno ušli u pripreme te da će se raditi na izmjenama zakonskog okvira radi poboljšanja infrastrukture u turizmu.

"Provest će se izmjene Zakona o turističkim zajednicama, izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi te će se s radnom skupinom pripremiti prijedlog izmjena Zakona o turističkom zemljištu. Projektom CroCard cilj je pridonijeti snažnijem poticanju domaćega gosta, osobito za kontinentalni turizam. Programom centara kompetencija i suradnjom svih mjerodavnih institucija, planiraju se provoditi ciljane edukacije i prekvalifikacije za turistička zanimanja. Kongresni turizam će se ponovno poticati, a u planu je otvaranje triju velikih kongresnih centara u Hrvatskoj", istaknuo je Matušić.

"Ovogodišnja i lanjska turistička sezona bile su uspješne i dobro odrađene, pridonijela su značajno velika ulaganja u hotelijerskom sektoru i vjerujemo da će se taj trend nastaviti", istaknuo je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher. "HGK će i dalje snažno spajati domaću proizvodnju s turizmom, i to specijaliziranom akcijom 'Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam', kao poticajem gospodarskom rastu", kazao je Zaher.

Zaher_Matusic_Palma_Urlic_800x450.jpg

Josip Zaher, Frano Matušić, Franco Palma i Antonija Urlić; Izvor: HGK.

"Za turističku 2017. godinu potrebno je promociju i prodaju odraditi iznimno profesionalno", istaknuo je predsjednik TPV-a pri HGK Franco Palma te dodao da su najveći iskorak u turizmu učinili hotelijeri brojnim ulaganjima. "Ove godine ulaganja su u turizmu iznosila 676 milijuna eura. Sljedeće godine iznosit će 817 milijuna eura, od čega će 500 milijuna eura biti iz privatnog sektora, a obnovit će se i otvoriti 42 nova hotela", kazao je Matušić.

"U deset mjeseci ove godine, Hrvatska je ostvarila ukupno 15 milijuna turističkih dolazaka, što je 8,3% više nego prethodne godine, a isto je i sa 70,6 milijuna noćenja, što je 8,8% više nego lani", kazao je direktor Sektora za istraživanje tržišta i strateško planiranje HTZ-a Igor Borojević. Sljedeće se godine u Hrvatskoj očekuju bolji rezultati u turističkoj predsezoni te ukupni rast u turističkim noćenjima za 3,3%, kazao je Borojević.

Predsjednici udruženja i zajednica pri HGK i predsjednici nacionalnih udruga istaknuli su ključnu problematiku koja predstavlja ograničenje za daljnji razvoj unutar određene djelatnosti. U konačnici su svi suglasni da su za daljnji rast neophodne izmjene zakonske regulative koja će pratiti realne potrebe turističkoga gospodarstva: Zakon o pružanju usluga u turizmu, Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakon o turističkom zemljištu, Zakon o koncesijama te legislativa u vezi s radom sustava turističkih zajednica. Turistički je sektor složan je u potrebi revidiranja stope PDV-a i sustava oporezivanja turističkih agencija, koji objektivno i dalje predstavljaju prepreku rasta profitabilnosti cijelog sektora.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić istaknula je da je Turističko poslovno vijeće pri HGK jedinstveno tijelo koje okuplja 19 nacionalnih udruženja pri HGK i vanjskih udruga te tako zastupa čitav turistički sektor u Hrvatskoj, rezultat čega je i prijedlog strateških mjera za unapređenje konkurentnosti turističkog sektora, koji je već dostavljen Ministarstvu turizma. Uz mjere koje se tiču izmjena zakonske regulative, istaknula je i prijedlog uvođenja paušalnog poreza na dohodak za sve mikro i male subjekte, s prihodom do milijun kuna godišnje, stimulirajući cjelogodišnji rad raznih djelatnosti u turizmu.

Kontakti