Tržište rada u ožujku pod utjecajem turističke predsezone

Pixabay
Zbog snažnijega sezonskog zapošljavanja, u ožujku je, nakon sedam mjeseci pada, povećan broj zaposlenih. Time započinje uobičajeni višemjesečni trend rasta zaposlenosti koji će potrajati do kolovoza ili rujna, kada će završiti sa završetkom glavne turističke sezone.

Uspoređujući ovogodišnji s prošlogodišnjim ožujkom, vidljivo je povoljnije stanje u segmentu nezaposlenosti: broj nezaposlenih manji je za 18,9% odnosno za 52,3 tisuće osoba te najniži od 1990. godine (kada se uspoređuju samo ožujci). Uslijed takvog pada broja nezaposlenih, i stopa nezaposlenosti je također niža, i to za 2,6 postotnih bodova.

Kretanja u segmentu zapošljavanja teže je realno ocijeniti jer su za tekuću godinu raspoloživi samo privremeni podatci koji su obično niži od konačnih. Oni ove godine ponovno pokazuju pad na godišnjoj razini, iako se činilo da se u posljednja tri mjeseca prošle godine formirao trend godišnjeg rasta. No, kako se broj osiguranika mirovinskog osiguranja (koji bi trebao donekle biti kompatibilan s brojem zaposlenih) kreće rastućim trendom posljednje dvije godine (u ožujku je bio veći za 26,8 tisuća), kao i broj zaposlenih iz Ankete o radnoj snazi koji raste posljednje tri godine, može se zaključiti da je pravo stanje zaposlenosti ipak nešto povoljnije od ovih administrativnih podataka koje prikazuje DZS. Štoviše, Hrvatska je u okviru Strategije 2020 gotovo dostigla svoju ciljanu stopu zaposlenosti stanovništva u dobi 20-64 godine – u 2016. godini iznosila je 61,4%, a do 2020. godine bi trebala još porasti do 62,9%. No, pritom treba naglasiti da je Hrvatska sebi postavila najnižu ciljanu razinu zaposlenosti od svih članica EU – najbliže je Italija koja ima ciljanu razinu od 67% (4,1 postotni bod više).

Ostaje činjenica da se segment zaposlenosti oporavlja vrlo sporo, pod pritiskom ekonomske emigracije i loših demografskih kretanja odnosno u kontekstu pada broja radno sposobnih stanovnika kojih je u prošloj godini bilo 3,585 milijuna, najmanje otkad postoji usporediva statistika. Takav kontekst usporava pad stope nezaposlenosti koja ostaje među najvišima u okviru EU – u ožujku je iznosila 11,3%, najviše nakon Španjolske, Grčke, Cipra i Italije.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Pod utjecajem sezonskog zapošljavanja, u ožujku očekivano počinje trend rasta broja zaposlenih. Međutim, pod utjecajem ekonomske emigracije i loših demografskih pokazatelja, Hrvatska je prošle godine imala drugu najnižu stopu zaposlenosti u EU28, odmah nakon Grčke.