Energetska obnova višestambenih zgrada održana u ŽK Slavonski Brod

ŽK Slavonski Brod / Bibjana Dokić
Vrijeme održavanja: 29.06.2016.   /   Rok prijave: 29.06.2016.

ŽK Slavonski Bord 14. lipnja održala je javnu tribinu Energetska obnova višestambenih zgrada, na inicijativu tvrtke Alfa inženjering d. o. o., upravitelja zgrada Đuro Đaković Stan d. o. o., Stano-servis d. o. o., Domar, obrt za upravljanje zgradama, obrta za upravljanje stambenim zgradama Jelić i Ingres d. o. o., uz potporu i suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Chromos Svjetlost d. o. o. i Privredne banke Zagreb d. d.

Tribina je organizirana s ciljem informiranja suvlasnika višestambenih zgrada o mogućnostima obnove zgrada putem natječaja koje raspisuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te njihova poticanja na veću aktivnost.

Također, postupak energetske obnove pruža mogućnost poticanja oporavka djelatnosti građevinarstva koje je najteže podnijelo gospodarsku krizu započetu 2008., ali i djelatnosti oslonjenih na građevinarstvo.

S obzirom na to da su se na dosadašnje javne pozive za energetsku obnovu višestambenih zgrada iz Brodsko-posavske županije prijavile samo dvije zgrade, ova je tribina bila izuzetno važna za pokretanje obnove na ostalim zgradama.

Stručne osobe Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladen Ilijević i Tomislav Ilić predstavili su model sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada i rezultate prošlogodišnjih javnih poziva.

O mogućnostima i uvjetima kreditiranja energetske obnove govorio je predstavnik Privredne banke Zagreb, a primjere dobre prakse pri izvođenju radova iznijeli su predstavnici Chromos Svjetlost d. o. o. Lužani.

S iskustvima na izradi projektne dokumentacije za obnovu višestambenih zgrada te pri samoj obnovi i aplikacijama prema Fondu, nazočne su upoznali predstavnici Alfa-inženjering d. o. o. (projektanti i nadzori).

Na kraju Tribine, stručne osobe organizatora Tribine odgovarale su na brojna pitanja.