Tonči Peović, direktor tvrtke Aerodrom Brač d.o.o. Brač

pixabay.com

Hrvatska gospodarska komora jedino je tijelo gdje se gospodarstvenici mogu sastati i razmijeniti iskustva i informacije, i međusobno i s tijelima vlasti.

U svijetu pa tako i u Hrvatskoj gospodarske komore bi trebale biti koordinacijska tijela između gospodarstvenika i vlasti, gdje se dogovaraju zakonodavni okviri koji imaju svrhu stvoriti povoljno gospodarsko okruženje, rast zaposlenosti i BDP-a.

Do sad se tijela vlasti nisu željela suočiti sa stvarnom činjenicom da regulatorni i politički okvir rada hrvatskih gospodarstvenika nije pogodan, te time sve više postojećih gospodarskih subjekata dolazi u probleme, dok istovremeno ne postoji pozitivna klima za početak novih gospodarskih inicijativa kako hrvatskih, tako i stranih investitora.

Politikom nezamjeranja gospodarstvenici, pa tako i predstavnici HGK-a, a osobito nakon skandala s bivšom upravom HGK-a, minimizirali su svoj doprinos i kritiku na zakonodavni okvir u kojem hrvatsko gospodarstvo stagnira. No svjedoci smo da se i ovako utišan glas gospodarstva i HGK-a  želi ušutkati promjenom zakonodavnog okvira HGK-a s tendencijom destrukcije tijela i stručnih službi Komore u odnosu na način kako je ona danas organizirana.

Umjesto da se HGK restrukturira i osnaži kako bi bio partner tijelima vlasti u promjeni zakonodavnog okvira, s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i atraktivnosti Hrvatske za ulagače, ne mogu se oteti dojmu da planirana promjena zakonskog okvira ima za cilj ušutkati glasnika loših vijesti.