U ŽK Osijek održano stručno savjetovanje o procjeni vrijednosti nekretnina prihodovnom metodom

HGK ŽK Osijek
Vrijeme održavanja: 02.11.2016.   /   Rok prijave: 01.11.2016.

U Županijskoj komori Osijek je 2. studenog održano stručno savjetovanje na temu: Procjena vrijednosti nekretnina - prihodovna metoda, u organizaciji HGK ŽK Osijek i Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja.

Na radionici su sudjelovali  procjenitelji nekretnina, posrednici u prometu nekretninama, građevinari i sudski vještaci.

Procjena vrijednosti nekretnina u Republici Hrvatskoj regulirana je Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina (Narodne novine broj 78/2015), a mogu je vršiti jedino ovlaštene osobe: stalni sudski vještaci i stalni sudski procjenitelji. Zakon se isključivo bavi tržišnom vrijednosti nekretnina koja se procjenjuje pomoću tri metode i sedam postupaka, a propisan je i način na koji se prikupljaju podatci koje procjenitelji dobiju primjenjujući propisanu metodologiju te potom evaluiraju i dalje koriste.

Danas korištene metodologije za procjenu vrijednosti su:

1. troškovna metoda, metoda utvrđenja stvarne vrijednosti ili statička metoda.
2. usporedna metoda ili metoda uspoređivanja vrijednosti.
3. kapitalizacija dobiti, tj. metoda vrednovanja prinosa ili dinamička metoda, odnosno

Predavač  mr. Igor Kaluđer, dipl.oec., stručnjak za procjenu nekretnina, predavač na Visokoj školi za financije i pravo - Effectus učilište u Zagrebu, govorio je o prihodovnoj metodi, posebno o prednostima i nedostacima ove metode u odnosu na druge metode procjene nekretnina.

Savjetovanjem su bile obuhvaćene teme vezano za regulatorni okvir procjene vrijednosti nekretnina, specifičnosti prihodovne metode, ekonomski aspekti procjene ovom metodom, procjena parametara koji se koriste za određivanje vrijednosti nekretnine korištenjem prohodovne metode, kao i primjenjivost prihodovne, ali i drugih metoda kod određenih vrsta nekretnina, obzirom na specifičnost nekretnine, kao što su npr. hotelski objekti.

Kontakti

  • Josipa Weber Tojagić Tajnik Tel: +385 31 223 820 Email: jweber@hgk.hr