Sorta albion najukusnija je jagoda Zagreba i Zagrebačke županije

HGK
15. jubilarno ocjenjivanje plodova sorti jagoda

Kako bi se što više popularizirali domaći proizvođači jagoda, u organizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba te u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten i Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba, 22. svibnja održano je jubilarno 15. ocjenjivanje plodova sorti jagoda.
Deveteročlana ocjenjivačka komisija, u kojoj je bila i predstavnica HGK – Komore Zagreb Biserka Šafran Fuchs, proglasila je najukusnijom ovogodišnjom sortom koja se uzgaja na prostoru Zagrebačke županije i Grada Zagreba sortu albion, a drugo i treće mjesto zauzele su sorte miss i premy.

Ocjenjivanje je održano pod vodstvom Borisa Duralije iz Zavoda za voćarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Duralija je potvrdio zamjetan tehnološki napredak uzgajivača jagoda. Dodatno je jamstvo kvalitete i zdravstvene ispravnosti i uvođenje kontrola na ostatke pesticida koju je financirala Zagrebačka županija, pa su svi analizirani uzorci dobili oznaku Jagode potvrđene kvalitete. Ukupno je ocijenjeno četrnaest sorti: antea, alba, clery, elsanta, arosa, irma, albion, marmolada, joly, asia, mara de bois, aparica, premy, laetitia i miss.