Veleposlanik Slovačke s predsjednikom HGK: Jača suradnja dvaju gospodarstava počinje Hrvatsko-slovačkim forumom

HGK
Predsjednik HGK u razgovoru sa slovačkim veleposlanikom i gospodarskim atašeom
Na sastanku se razgovaralo o Hrvatsko-slovačkom gospodarskom forumu, koji će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, 8. studenoga 2016.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je 28. listopada u službeni posjet veleposlanika Slovačke Republike u RH Juraja Priputena. Na sastanku se razgovaralo o Hrvatsko-slovačkom gospodarskom forumu, koji će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori 8. studenoga.

Forum se organizira povodom slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a, s ciljem jačanja suradnje između hrvatskih i slovačkih tvrtki, povećanja robne razmjene te pronalaženja mogućnosti ulaganja.

Govorilo se o temama koje će na forumu biti predstavljene i o mogućnostima poslovne suradnje između Republike Hrvatske i Slovačke Republike.

Zaključeno je da Hrvatska i Slovačka imaju tradicionalnu povezanost, dobru gospodarsku suradnju i dobru perspektivu razvoja te suradnje, te je težnja da se međusobna suradnja dodatno osnaži i intenzivira, posebno u sektorima koji su perspektivni za buduću suradnju. Istaknuto je da prostora za jačanjem suradnje zasigurno ima, posebno u sektoru prometne infrastrukture, energetike, zaštite okoliša i graditeljstva.

Navedenim sektorima industrije na Hrvatsko-slovačkom gospodarskom forumu biti će posvećena tri panela, u čijem će radu aktivno sudjelovati predstavnici ministarstava i drugih državnih institucija sa slovačke i hrvatske strane. U rad panela bit će uključene i zainteresirane tvrtke kao i stručnjaci iz navedenih područja.

Razgovaralo se i o Sporazumima o suradnji, koji će biti sklopljeni tijekom Foruma. Pristupit će se potpisivanju dvaju Sporazuma, jednom između HGK i Slovačke trgovinske i industrijske komore te drugom između HGK i Slovačke agencije za poticanje investicija i trgovine.

Zaključno su predložene i neke druge potencijalne mogućnosti za međusobnu suradnju, te je posebno istaknuta perspektiva buduće suradnje na projektima vezanim uz korištenje sredstava EU.

Slovačka ima desetogodišnje iskustvo i širok raspon projekata i programa na kojima su radili, a koji su financirani iz EU sredstava. Iskazali su spremnost da u okviru nekog budućeg zajedničkog gospodarskog događanja prenesu iskustva i stečena znanja po pitanju navedenih projekata.