Predstavljena mlada vina istarskih vinara: Iznimna kvaliteta malvazije i žlahtine 2016.

HGK
Sandi Paris, Nikola Benvenuti i Božica Marković na otvorenju manifestacije
Vrijeme održavanja: 13.02.2017.

Na šestom predstavljanju i kušanju mladih istarskih malvazija i žlahtina berbe 2016., pod nazivom En Primeur* 2017., u organizaciji Udruženja vinarstva HGK i udruge Vinistra, u zagrebačkom hotelu Esplanade 13. veljače predstavila su se 54 hrvatska vinara. Zigante, Agrolaguna, Benvenuti, Kozlović, Prodan, Franković, Rossi, Kabola i PZ Vrbnik samo su neki od njih.

"Berba 2016. ima mnogo potencijala. Očekujemo da će predstavljena mlada vina biti vrhunska jer su svježa, formirana, odličnih aroma, lagana i pitka, a uskoro ćemo ih moći naći i na tržištu", istaknuo je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti.

Sudionici1_800x600.jpg

Publika na kušanju mladog vina istarskih sorti; Izvor: HGK.

"Početkom godine predstavljaju se mlada vina iz prethodne godine. Prošlogodišnja je berba, prema ocijeni stručnjaka, bila iznimne kvalitete. Vino priča priču, a vinari se obraćaju ugostiteljima, trgovcima, sommelierima, novinarima te široj publici potrošačima, a ovo je prva prigoda da se kušaju mlada vina koja idu na tržište", istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, dodajući da HGK putem Udruženje vinarstva daje potporu ovakvim vidovima prezentacije na domaćem, a i na inozemnom tržištu. "U hotelu Westin u Zagrebu u četvrtak, 16. veljače, održat će se i En Primeur prošlogodišnje berbe mlade graševine i drugih vina triju vinskih regija – Slavonije i hrvatskog Podunavlja, Dalmacije i Bregovite Hrvatske", najavila je Marković.

"Prošla je godina bila savršena godina za malvaziju i žlahtinu. Malvazija istarska berba 2016. bila je izražene aromatike, voćno-cvjetnih aroma, prepoznatljivih boja, okusno uravnotežena i standardno visoke kvalitete", istaknuo je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, predstavljajući osobine malvazije berbe 2016. južne, zapadne, sjeverne i središnje Istre.

Kušanje je bilo organizirano za profesionalce - ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka, kao i javnost.

*En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina. Riječ je o francuskom trendu čija je tradicija duga i koji je izvrsna prilika da se profesionalci, ugostitelji, trgovci i ljubitelji upoznaju s mladim vinima. U Hrvatskoj je ova tradicija manje poznata, ali popularnost i posjećenost iz godine u godinu raste. Smisao takvog kušanja vina jest pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti jer vinari predstavljaju svoja mlada vina koja su najčešće još nerazbistrena poput mošta. Neprestani rast broja vinara i marketinških vinskih regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti kušanja mlade berbe te općenito zagovara ovakva događanja, a svakako pridonosi razvoju kulture ispijanja vina te povećanju konkurentnosti domaćeg proizvoda u našoj regiji.