Gašparović pozvao na jačanje gospodarskih veza Slovačke i Hrvatske

11.07.2012
PRIJAVE DO: 09.07.2012

Sudjelovanje predsjednika Hrvatske i Slovačke na poslovnom skupu u HGK najbolji je podstrek gospodarstvu koje se suočilo sa ozbiljnom gospodarskom krizom. Hrvatsko gospodarstvo očekuje ulazak Hrvatske u EU s nadom da će iskoristiti prednosti toga tržišta, ali izražava i bojazan kako bi moglo izgubiti tržište i suradnju koju ima sa zemljama CEFTA-e, istaknuo je Nadan Vidošević, predsjednik HGK na Hrvatsko-slovačkom poslovnom forumu održanom 11. srpnja u  HGK, a u sklopu posjeta Ivana Gašparoviča, predsjednika Slovačke Republike, Republici Hrvatskoj i poslovnog izaslanstva Slovačke trgovinske i industrijske komore (STIK).

Važan je svaki korak koji će nas povezivati, a Hrvatska može biti premosnica u komunikaciji s drugim zemljama, kazao je Vidošević dodavši kako ohrabruje mogućnost zajedničkog nastupa na BiH tržištu, te kako bi hrvatska infrastruktura mogla postati i slovačkom. Hrvatska i Slovačka imaju iskrene i bliske političke odnose i vrlo dobro se razumijemo, a Slovačka je i prva zemlja koja je ratificirala Sporazum o pristupanju Hrvatske EU, a to se neće zaboraviti, istaknuo je Vidošević.

Malo je zemalja s kojima Hrvatska ima tako dobre političke odnose kao sa Slovačkom, istaknuo je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, dodavši kako su Hrvatska i Slovačka zemlje slične povijesti, tradicije, kulture, jezika. Ključno je pitanje kako ćemo zajedno osigurati stanovništvu bolji standard i prosperitet, stoga se mora otvoriti prostor te ukloniti barijera i stvoriti mogućnost za veći optimizam kako bi se ova kriza prevladala, kazao je predsjednik dr. Josipović dodavši kako je ukupna međusobna gospodarska suradnja premala. Može se više, ali i zajedno prema trećim zemljama, kazao je te se zahvalio slovačkom predsjedniku na prijateljstvu koje je pružio Hrvatskoj i napomenuo da to prijateljstvo treba pretoči i u gospodarsku suradnju.

Hrvatska je prošla težak put do članstva u Europskoj uniji, a i slovački je put u EU bio težak te je Slovačka morala prevladati brojne prepreke, istaknuo je predsjednik Republike Slovačke Ivan Gašparovič, napomenuvši kako bi želio da Hrvatska izbjegne greške koje su oni pri tome napravili. Hrvatska će za manje od godinu dan postati članica EU i to članstvo ima važnost u uvjetima krize jer obje zemlje same ne mogu riješiti probleme izazvane svjetskom gospodarskom krizom. Nije pitanje kako mijenjati Uniju već kako usmjeriti sljedeće integracijske procese u EU. Važan će biti i rezultat nastojanja za stabilizacijom eurozone i valute, kazao je predsjednik Gašparovič dodavši kao je treba nastojati da se više ne ponovi sadašnja situacija u EU.

Hrvatskoj se u EU otvara tržište od pola milijarde potrošača, kazao je slovački predsjednik dodavši kako je u Slovačkoj od ulaska u EU za 20 posto povećan standard stanovništva. Otvaraju se nove mogućnosti za poslovne aktivnosti ali i povećava konkurencija. Slovačka će u Hrvatskoj uskoro imati bliskog partnera u EU te je treba raditi i na međusobnom povezivanju osobito energetskih sustava. Od značaja je produbiti suradnju na području energetike u povezivanju sjevernog i južnog energetskog koridora, istaknuo je predsjednik Gašparovič dodavši kako je Slovačka zainteresirana iza investicije te zajednička ulaganja u treće zemlje.

Nismo zadovoljni sa obujmom međusobne robne razmjene, koja iako je trostruko rasla, još je uvijek premala u odnosu na rezultate koje se postižu s drugim zemljama, kazao je Gašparovič istaknuši slovačka ulaganja u Hrvatsku u području turizma, proizvodnji biogoriva, a planirana su području izgradnje nekretnina, te bankarstvu. Raste i broj slovačkih turista u Hrvatskoj, ali ima prostora i za povećanje broja hrvatskih turista u Slovačku, koja ima termalne izvore u koja je također moguće ulagati. Također je perspektivna i međusobna suradnja na području razvojnih projekata EU, istaknuo je slovački predsjednik.

Organizatori
Hrvatska gospodraska komora
Kontakti
Smiljana Štefiček
Sektor za međunarodne odnose
Tel: 01/4561 527
ssteficek@hgk.hr, eoi@hgk.hr
U okviru službene posjete Ivana Gašparovića, predsjednika Slovačke Republike  u Hrvatskoj će boraviti poslovno izaslanstvo Slovačke trgovinske i industrijske komore. Tim povodom 11. srpnja u 14 sati održat će se u Hrvatskoj gospodarskoj komo...
Lokacija
Rooseveltov trg 2