Perspektiva EU fondova – novi izazovi i prilike

18.09.2012
PRIJAVE DO: 11.09.2012

„Izuzetno je bitno da se društvo senzibilizira za ono što pružaju europski fondovi jer Hrvatska ne ulazi u Europu koja ekonomski raste, a i sama ima vlastitih dubokih strukturnih problema“, istaknuo je predsjednik HGK Nadan Vidošević na konferenciji koju je organizirala HGK „Perspektiva EU fondova – novi izazovi i prilike“ 18. rujna u HGK na kojoj je sudjelovalo 170 sudionika kreatora politika, rukovoditelja državne uprave te lokalne i regionalne samouprave uključenih u planiranje, provedbu, upravljanje i nadzor nad fondovima EU, predstavnika poslovnog sektora, civilnog društva te jedinica lokalne i regionalne samouprave uključenih u korištenje EU fondova. Vidošević je između ostalog naglasio kako u Hrvatskoj već 40 godina nije izgrađena nova domaća industrija, a zadnja je bila Petrokemija Kutina. „U zadnjih dva desetljeća Hrvatska je bila izložena samo preuzimanju tvrtki, nije imala brownfield investicija, greenfield investicija nije uopće imala, a slično se može dogoditi i u vezi fondova, ako neće biti minimuma društvenog dogovora u vezi  razvojne koncepcije“, rekao je Vidošević dodavši kako je ovo tek jedan u nizu susreta ovakve vrste te će se nastaviti s ovakvim skupovima. HGK je vrlo aktivna na tom području osnivanjem euro info centara, Europske poduzetničke mreže čiji je zadatak  animirati te poticati na korištenje sredstava iz fondova, no pri tome ne treba imati iluzije da će fondovi riješiti sve hrvatske probleme.

 

Konferencija je održana s ciljem podizanja svijesti o ključnim pitanjima koja su pred državnim institucijama te ostalim odgovornim za planiranje, upravljanje i usmjeravanje fondova EU u Hrvatskoj, kao i pomoć pripremi hrvatskih dionika u socijalno-ekonomskom razvoju (i partnera šire regije) za bolje razumijevanje i efikasno korištenje strukturnih fondova i Kohezijskog fonda.

 

Organizator konferencije bila je HGK uz pokroviteljstvo WYG-a, ESEP-a. WYG je jedna od vodećih multidisciplinarnih grupa međunarodnih konzultantskih tvrtki čija je djelatnost pružanje savjetodavnih usluga i provođenje projekata vezanih uz programe i politike Europske unije, kao i programe drugih međunarodnih institucija, a ESEP je jedan od glavnih promotora gospodarskog razvoja Škotske. Glavno poslovanje ESEP-a sastoji se od razvoja, upravljanja i provedbe europskih strukturnih fondova, uključujući pružanje potpore poslovnim procesima i podršku lokalnom i regionalnom gospodarskom i društvenom razvoju.

 

Agenda
08:30 – 09:00 Registracija i piće dobrodošlice

09:00 – 09:45

Upoznavanje s programom i uvodne riječi (moderator: Zvonimir Savić, pomoćnik direktora, Centar za EU, Hrvatska gospodarska komora)

  • Hrvatska gospodarska komora – Nadan Vidošević, predsjednik
  • WYG – Paul Hamer, glavni izvršni direktor (CEO – Chief Executive Officer)
  • Britansko veleposlanstvo – David Arthur Slinn, Veleposlanik
  • Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj – Paul Vandoren, šef Delegacije
  • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU – Jakša Puljiz, zamjenik ministra
09:45 – 10:45 Poljski slučaj – dobar start – rad u tijeku – naučene lekcije

  • Krzysztof Kasprzyk, savjetnik, Odjel za regionalnu i kohezijsku politiku, Stalna misija Republike Poljske pri Europskoj Uniji

 

Tema: Kapaciteti – Uspostavljanje efikasne strukture za menadžment strukturnih fondova EU, važnost i uloga regionalnih i lokalnih institucija u upravljanju strukturniim fondovima, uloga i organizacija privatnog sektora u efikasnoj implementaciji programa i projekata EU u okviru strukturnih fondova, kako razviti i održati ljudske resurse u upravljačkoj strukturi, ključne nadležnosti osoblja projektnog menadžmenta – učinkovita izgradnja kapaciteta, obuka osoblja,razvoj sustava korištenja strukturnih fondova,studije slučaja.

10:45 – 11:15 Pauza za kavu
11:15 – 11:45 Nadovezivanje na dokaze – utjecaj strukturnih i Kohezijskog fonda i politika u transformaciji ekonomija novih zemalja članica – naučene lekcije

  • Profesor John Bachtler – University of Strathclyde – Istraživački centar za europske politike

 

Tema: Efikasnost – Programiranje strukturnih fondova u Škotskoj, procjena prijedloga projekta – kako uspostaviti efikasnost i višu kvalitetu procjena projekata u okviru ERDF-a i ESF-a, administracija i nadzor projekata strukturnih fondova – uspješna formula, kako koordinirati akcijama ERDF-a i ESF-a za snažniji učinak razvoja, korištenje fondova – razina uspjeha u Škotskoj.

11:45 – 12:45 Rezultati evaluacije Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda: ususret financijskoj perspektivi 2014-2020

  • Dr. Ronald Hall – direktor – uprava B (Communication, Information, relations with third countries, co-ordination of outermost regions, legal advice, procedures) – DG Regio – Brisel

 

Tema: Utjecaj – Procjena utjecaja, važnost i kako to napraviti, integracija programa EU u razvojnu strategiju zemlje, buduće prilike – nova financijska persperktiva.

12:45 – 13:15 Osvrt Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU

  • Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

 

Tema: Priprema za strukturne i Kohezijski fond EU u Hrvatskoj.

13:15 – 13:30 Moderator – zaključak
13:30 – 14:30 Ručak
Organizatori
Organizator
HGK
Pokrovitelj
WYG
Pokrovitelj
Kontakti
Centar za EU
Tel: +385 (0)1 4606-779
eu@hgk.hr
Konferencija: Perspektiva EU fondova – novi izazovi i prilike (ERDF, CF, ESF) Ciljevi: Potaknuti politiku oblikovanja, rukovoditelje i službenike iz državne uprave te lokalne i regionalne samouprave u informiranom razmatranju izazova i prilika za...
Lokacija
Nova cesta 3-7
Zagreb Hrvatska

Prostorije HGK na Novoj cesti nalaze se na sjevernom dijelu tj. početku Nove ceste, u neposrednoj blizini (100m istočno od) Doma sportova, iznad velike trgovine Lidl, na drugom katu. Veliki parking nalazi se između Doma sportova i prostorija HGK.

Prateći dokumenti