Sjednica Udruženja za ispitivanja i certificiranja

10.07.2012

Planovi i suradnja Državnog inspektorata s ovlaštenim tijelima u provođenju inspekcijskog nadzora te priprema i planovi vezani uz EU bila je glavna tema proširene sjednice Udruženja za ispitivanja i certificiranja (UIC) HGK održane 10. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Glavna inspektorica Božena Vrbanić, naglasila je vrlo dobru suradnju sa članicama Udruženja za ispitivanja i certificiranja HGK koje smatra i produženom rukom Državnog inspektorata u ostvarivanju njihovih ciljeva, a to je provođenje zakona te u strateškim planovima zacrtani osnovni cilj – briga i sigurnost potrošača i radnika.

Načelnica sektora u Državnom inspektoratu Vedrana Filipović Grčić, naglasila je važnost ispitivanja kvalitete i sigurnosti proizvoda koju provodi Državni inspektorat, te aktivnosti koje su provodili u procesu prilagođavanja pravnoj stečevini EU. Od važnosti je bila obuka inspektora, kao i provođenje Uredbe EU o nadzoru na tržištu, koja zahtjeva koordinaciju između inspekcijskih tijela, kojih ima 13. Tijela za nadzor nad tržištem dužna su donijeti i sektorske programe, rekla je Filipović Grčić, dodavši kao im je osobito važna suradnja i podrška UIC-a.

U slučaju pronalaska opasnog proizvoda na tržištu, obveza je Državnog inspektorata s time upoznati i Europsku komisiju, koja će razmotriti upozorenje, a nakon odobravanja upoznati s time i sve članice EU. Također je važna i suradnja te kontrola Carinske uprave RH, koja će prva provjeriti sve potrebne zahtjeve koje moraju ispunjavati proizvodi koji ulazi na tržište EU, kazala je Filipović Grčić.

Načelnik odjela tehničkog zakonodavstva u Državnom
inspektoratuTomislav Stipić govorio je planu rada Državnog inspektorata vezano uz nadzor sigurnosti tehničkih proizvoda. Ove su godine osigurana sredstva za ispitivanje 10 uzoraka elektromagnetske sukladnosti, 10 uzoraka za dječju opremu i namještaj, sa šest uzoraka ispitivat će se dječji bicikli, a ispitivat će se i dječja odjeća s vezicama. Predviđeno je i ispitivanje 175 uzoraka tekstila i odjeće. Sljedeće je godine planirano  uključiti u ispitivanje i strojeve i plinske uređaje. Također na natječaje za ispitivanja  moći će se javljati i laboratoriji iz regije.

Predsjednik UIC-a Stjepan Car istaknuo je kako treba podržati aktivnosti Državnog inspektorata. Ako želimo imati kvalitetnu robu na tržištu važna je dobra suradnja Državnog inspektorata i laboratorija,  koja je i uspostavljena, kazao je Car.

Članovi Udruženja rapravljali su i o aktivnostima u proteklom razdoblju te predstojećim aktivnostima UIC-a kao i o Etičkom kodeksu UIC-a.

Organizatori
Organizator
Hrvatska gospodarska komora
Kontakti
Sanja Mihelić
Poslovni tajnik
Tel: 01 4561 650
smihelic@hgk.hr
Treća sjednica Udruženja za ispitivanja i certificiranja održat će se 10. srpnja u 13 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Rooseveltov trg 2, Vijećnica. Na dnevnom redu bit će izvještaj o aktivnostima u proteklom razdoblju i plan predstojeći...
Lokacija
Rooseveltov trg 2
Zagreb Hrvatska

HGK, vijećnica