Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanju zdravlja učenika
14.06.2012

Na predavanju „Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanju zdravlja učenika“ koje se u organizaciji Centra za dizajn Hrvatske gospodarske komore održalo danas u izložbenom prostoru Centra za dizajn u Draškovićevoj 45 u Zagrebu dr. sc. Danijela Domljan osvrnula se na postojeće probleme u namještaju obrazovnog sustava te predstavila isječak rezultata istraživanja iz svog doktorskog rada iz dizajnerske perspektive.

Dizajnerska zapažanja o kojima je dr. sc. Domljan govorila dobila su znanstvenu potvrdu u doktorskom radu obranjenom 2011. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ona je magistrica dizajna i znanstveni suradnik na Zavodu za namještaj i drvne proizvode Šumarskog fakulteta te članica brojnih društava, povjerenstava i komisija kao dizajner.

Oblikovanje školskog namještaja izaziva brojne polemike i zbog toga školski namještaj godinama nije doživio vizualno-oblikovno-konstrukcijsko-funkcionalno-proizvodni pomak. Od svih znanstvenih pristupa niti jedan se nije osvrnuo na doživljaj učenika, onog koji sjedi u klupama, već se koncentriraju na “kreda-ploča sistem“, na vlagu, temperaturu, rasvjetu u učionicama, na statistiku i postotke. Temeljne postavke njena istraživanja predstavljaju svjetsku situaciju u pogledu odnosa zamora i bolova leđa te donjih ekstremiteta s dizajnom, medicinskim zahtjevima, pedagoškim, funkcionalnim, ergonomsko-antropometrijskim zahtjevima, postavljenim normama te s potrebom da pridonese poboljšanju trenutačnog stanja. Prenizak stol, stolica, 5 – 6 sati sjedenja na nastavi, umor zbog neudobne stolice, bolovi u vratu, razlozi vrpoljenja, ozljede od ljuljanja na stolicama, ozljede od oštrih bridova i rubova namještaja elementi su koji upozoravaju na potrebu i zahtjeve novog školskog namještaja. Dr. sc. Danijela Domljan vidi izazovan zadatak dizajnera u segmentu školskog namještaja upravo u usklađivanju konstrukcijskih, kvalitetnih, psihološko-socijalnih, ekoloških, estetskih te ekonomskih zahtjeva. Predavanje je bilo namijenjeno dizajnerima, proizvođačima, institucijama koje se bave problematikom projektiranja, oblikovanja, opremanja, donošenja odluka, propisa i programa u obrazovnim ustanovama, kao i ostalim zainteresiranima.

„Oblikovanje školskog namještaja kao preduvjet očuvanju zdravlja učenika“ dio je događanja u sklopu III. izložbe „Zajednica za industrijski dizajn 2012“ koja se može razgledati u izložbenom prostoru Centra za dizajn, Draškovićeva 45, Zagreb (u prizemlju), radnim danom od 10 do 16 sati te četvrtkom do 18 sati.  Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja 2012.