SEECEL u borbi za titulu svjetskog prvaka u poticanju poduzetničkog razmišljanja

HGK
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović

Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), kojemu je Hrvatska gospodarska komora suosnivač, izabran je među pet finalista za prestižnu nagradu Startup Nations Award for Groundbreaking Policy Thinking u organizaciji Globalne poduzetničke mreže (Global Entrepreneurship Network – GEN) koja uključuje 160 zemalja. Budući da finalisti dolaze s različitih kontinenata, SEECEL ne predstavlja samo Hrvatsku, već i cijelu Europu.

"SEECEL je vođen motom da je važno razmišljati u smjeru poduzetničkog djelovanja. Činjenica da se nalazi među finalistima pokazuje koliko je hrvatsko gospodarstvo uhvatilo zamašnjak i da sve više postajemo zemlja u kojoj poduzetnički rast nije samo moguć, već je socijalno, politički i troškovno učinkovit", istaknuo je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Nagrada će se dodijeliti 19. studenoga u irskom gradu Corku, a namijenjena je pojedincima ili organizacijama koji globalno pridonose analitičkim i inovativnim pristupima razvoju poduzetništva, odnosno poticanju poduzetničkog razmišljanja.

"Briljantni umovi diljem svijeta konstantno su posvećeni stvaranju okruženja koje potiče poduzetnički rast putem politika temeljenih na provjerljivim činjenicama", izjavila je Cristina Fernandez, direktorica politika i istraživanja GEN-a, dodavši da su se ovogodišnji finalisti dokazali inovativnim projektima i inicijativama koje se mogu replicirati diljem svijeta. 

Hrvatsku i Europu na svečanoj će dodjeli predstavljati ravnateljica SEECEL-a Efka Heder.

Inače, SEECEL svoje projektne aktivnosti provodi u osam zemalja jugoistočne Europe, uključujući Tursku, uz aktivnu suradnju različitih dionika, predstavnika mjerodavnih ministarstava zaduženih za obrazovanje, gospodarstvo i poduzetništvo, ukupnoga obrazovnog sustava (osnovne i srednje škole te fakulteti), poduzetničkih potpornih institucija (obrtničke i gospodarske komore) te brojnih poduzetnika.

Više informacija o izboru dostupno je na službenim GEN stranicama.