Afrika, heterogeni kontinent

U Sektoru za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize nastavili smo s izradom analiza pojedinih regija ili kontinenata kojima je cilj potaknuti interes naših tvrtki za ta područja i time rast robnog izvoza.

Na red je došla Afrika, kontinent obilježen izrazitim razlikama u veličini, razini razvijenosti i strukturama gospodarstava te visokom razinom nesigurnosti, ali i kontinent obilježen bogatstvom sirovina, visokim stopama gospodarskog rasta i dinamičnim porastom broja stanovnika i radne snage. Zbog toga će Afrika u narednim godinama postajati sve važniji dio globalnog tržišta, a pozicioniranje na tom tržištu je već snažno u tijeku.

Hrvatske tvrtke su slabo prisutne na afričkom kontinentu, te se izvoz uglavnom svodi na mali broj tradicionalno prisutnih proizvoda. Međutim, u zadnje vrijeme zabilježeni su i uspješni, mada malobrojni, nastupi na tržištima zemalja Afrike koji mogu biti dobar primjer drugim zainteresiranim tvrtkama.

Kontakti

  • Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: bankarstvo@hgk.hr Tel: +385 1 456 1514 Fax: +385 1 456 1535 direktor: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr