Rast industrijske proizvodnje petu veljaču zaredom

Pixabay
U veljači ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 2,3% u odnosu na veljaču 2016. godine.

Tim povećanjem nastavljen je trend godišnjeg rasta industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od veljače 2015. godine (25 mjeseci), a ovo je već peta godina uzastopce da se bilježi godišnji porast proizvodnje u veljači. Ovako dugotrajan kontinuirani trend godišnjeg rasta posljednji je put zabilježen još prije desetak godina, a trajao je 32 mjeseca (počeo je u travnju 2005., a završio u studenome 2007. godine).

Strukturno, utjecaj na rast u ovogodišnjoj veljači imalo je povećanje proizvodnje u prerađivačkoj industriji (1,6%) te kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (4%). Značajan je utjecaj na rast prerađivačke industrije u veljači (kao i u siječnju) imalo značajno godišnje povećanje proizvodnje naftnih derivata, gdje je zabilježen rast od 314,9% u odnosu na veljaču prošle godine, što je djelomično rezultat niske baze (u veljači prošle godine pad od 73,3%).

Dvogodišnji uzlazni trend industrijske proizvodnje rezultat je povoljnijih kretanja inozemne potražnje (robni izvoz, značajnim dijelom kao rezultat povoljnih kretanja potražnje EU) i domaće potražnje (osobna i državna potrošnja te investicije).

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 3,1% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Na razini EU bilježi se pozitivan godišnji trend industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od prosinca 2014. godine, a takva su kretanja djelomično rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije) i inozemne potražnje (robni izvoz, diskontinuirani trend rasta do prošle godine kada se počinje bilježiti česti padovi). I u EU je 2016. godina bila treća uzastopna godina rasta industrijske proizvodnje (1,4%). Prema podatcima statističkog zavoda Eurostat, u siječnju ove godine industrijska proizvodnja EU bila je, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 1,3% veća u odnosu na siječanj 2016. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Na razini cijele ove godine očekujemo nastavak procesa oporavka domaće i inozemne potražnje, što će povoljno utjecati na industrijsku proizvodnju koja bi mogla biti veća za oko 4% u odnosu na prethodnu godinu.