Rast broja izdanih građevinskih dozvola u prvom polugodištu ove godine

Pixabay
U lipnju je izdano 636 građevinskih dozvola, što je 8,7% manje nego u prethodnomu mjesecu te 31,4% više nego u lipnju prošle godine. Time se na godišnjoj razini nastavlja rast broja izdanih dozvola koji je kontinuirano prisutan u posljednja tri mjeseca, a ako se izuzme pad u ožujku ove godine, onda se međugodišnji rast proteže od studenog prošle godine.

Kontinuitet rasta izraženiji je kod ostalih građevina kod kojih je rast na godišnjoj razini prisutan od rujna prošle godine, dok kontinuitet rasta broja izdanih građevinskih dozvola na zgradama obilježava posljednja tri mjeseca. Rast broja izdanih građevinskih dozvola i dalje nije praćen odgovarajućim porastom predviđene vrijednosti radova, iako je u lipnju zabilježen njen rast od 10,2% na godišnjoj razini.

U prvom polugodištu ove godine ukupno su izdane 3 624 građevinske dozvole s predviđenom vrijednošću radova od 8,7 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih dozvola povećan je za 22,8% (19,6% kod dozvola za zgrade i 37,5% kod dozvola za ostale građevine), dok je u njima predviđena vrijednost radova smanjena za 14,1% (za 14,8% kod zgrada i za 12,6% kod ostalih građevina). Očit je porast interesa za investiranjem vidljiv u rastu broja izdanih građevinskih dozvola kako na zgradama tako i na ostalim objektima. Relativno niska vrijednost predviđenih građevinskih radova sugerira da je većinom riječ o projektima relativno male vrijednosti, posebno u infrastrukturnim radovima u kojima dominiraju manji projekti na lokalnoj razini oslonjeni na sufinanciranje iz europskih fondova. I dalje izostaju veći infrastrukturni projekti što je dijelom posljedica suzdržane investicijske aktivnosti države i javnog sektora u okolnostima privremenog proračunskog financiranja na početku godine te ograničenih mogućnosti djelovanja tehničke Vlade u nastavku godine.

Naznake pozitivnijih kretanja naziru se u stanogradnji s obzirom na činjenicu da je u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izdano 18,6% više građevinskih dozvola za stanove sa za 18,8% većom korisnom površinom stanova. U prvom polugodištu ove godine ukupno je izdano 4 005 građevinskih dozvola za stanove po čemu je riječ o najboljem prvom polugodištu nakon 2012. godine.

Kontinuitet rasta broja izdanih građevinskih dozvola sugerira mogućnost nastavka oporavka građevinske aktivnosti. Blagu sjenu na tu mogućnost za sada baca niska vrijednost predviđenih radova koja je niža nego u prvim polugodištima u prethodne dvije godine. Međutim, izdavanje građevinske dozvole za neki veći investicijski projekt, kao što je to najavljeno za Pelješki most, u nastavku bi godine rezultiralo i rastom predviđene vrijednosti radova.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:

U prvom polugodištu ove godine zabilježen je relativno visok rast broja izdanih građevinskih dozvola koji nije bio popraćen rastom predviđene vrijednosti radova. Stoga nastavak oporavka građevinske aktivnosti ovisi o dinamiziranju gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti javnog i privatnog sektora uz intenziviranje korištenja raspoloživih sredstava iz fondova Europske unije.