Puštena u rad proizvodna hala za proizvodnju kotlova i peći na pelete MCZ d. o. o. Labin

MCZ d.o.o.
Vrijeme održavanja: 29.10.2015.
U labinskom se pogonu godišnje proizvede 10 tisuća peći na pelete koje se izvoze u više od trideset zemalja

U poduzetničkoj zoni Vinež u Labinu, u četvrtak, 29. listopada, otvorena je nova proizvodna hala tvornice za proizvodnju kotlova i peći na pelete MCZ d. o. o. Labin. Nova proizvodna hala opremljena je najmodernijom tehnologijom za savijanje, zavarivanje i lakiranje lima te opremom za sastavljanje peći. U postojećem proizvodnom pogonu ukupne površine 3600 četvornih metara danas radi tridesetak radnika i to na lakiranju i montaži proizvoda, a u novoizgrađenom dijelu površine 2700 metara kvadratnih planirano je zapošljavanje još toliko radnika koji će raditi na savijanju i zavarivanju lima. Tako je do sada u ovaj labinski pogon dosad uloženo više od 4.5 milijuna eura, a do sredine 2016. bit će uloženo još milijun eura. U labinskom se pogonu tako godišnje proizvede 10 tisuća peći na pelete koje se izvoze u više od trideset zemalja.

Tvrtku MCZ je 1975. godine osnovala obitelj Zanette iz talijanskog Poredenonea, a danas tvrtka ima status lidera na europskom tržištu kućnih sustava za grijanje i kuhanje. Grupa MCZ danas zapošljava ukupno 400 radnika, a od ukupnog prihoda koji je u 2014. godini iznosio 100 milijuna eura, gotovo 70 % ostvaruje na stranim tržištima. Proteklih je godina grupa MCZ bilježila prosječan rast prodaje svojih proizvoda od 15 %, a za narednih pet godina tvrtki se predviđa rast od 10 % na godišnjoj razini.

Upravo je radi zadovoljavanja rastućih potreba tržišta grupa MCZ odlučila povećati proizvodne kapacitete te je 2013. godine osnovala društvo u Hrvatskoj koje je kupilo postojeću nekretninu u poduzetničkoj zoni Vinež u kojoj je tvrtka uložila u novu opremu i strojeve. Iako je proizvodnja počela krajem 2013., već u 2014. godini ostvaren je ukupan prihod u visini od 68 milijuna kuna.

Investicija izgradnje infrastrukture u Vinežu financirala se iz državnog proračuna putem Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, iz proračuna Istarske županije i proračuna Grada Labina, a na opremanje ovog dijela zone do danas je utrošeno 8.8 milijuna kuna.

Otvorenju nove proizvodne hale prisustvovali su Giaccomo Zanette, vlasnik i predsjednika grupe MCZ, Walter Breda, generalni  direktor grupacije, Paolo Palminteri, generalni  konzul Republike Italije, Kristian Krpan, direktor grupe MCZ d. o. o. Vinež,  gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, župan Valter Flego, Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore Pula, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Pula te predstavnici labinskih općina, gospodarstvenici, kooperanti  i poslovni partneri.

Kontakti

  • Denis Hrelja Viši stručni suradnik Tel: +385 52 378 115 Email: dhrelja@hgk.hr