Prvi proizvodi iz Karlovačke županije s halal certifikatom

U Karlovcu su 6. srpnja svečano dodijeljeni prvi halal certifikati proizvodima iz Karlovačke županije i to programu tjestenine Karla i brašnima tvrtke Žitoproizvod d. d. i programu trajnog mlijeka KIM-a – Mljekare Karlovac d. o. o.

Certifikate je uručio Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvaliteta. Halal tržiše jedno je od danas najbrže rastućih tržišta čija se vrijednost procjenjuje na oko 650 milijardi dolara, kazao je Dugonjić i dodao da je broj proizvoda s halal certifikatom u Hrvatskoj u porastu te bi se do kraja ove godine mogla dostići brojka od 100 halal certifikata. Istaknuo je da je Hrvatska s obzirom i na tridesetak certificiranih hotela, europski lider halal turizma.

Certifikat je ispred KIM-a preuzela direktorica Andrea Bušić, istaknuvši da iako tvornica djeluje kao dio Dukatovog koncerna, ovim certifikatom obuhvaćeni su proizvodi koji se proizvode upravo u karlovačkom pogonu. Mario Scherr, direktor Žitoproizvoda je izrazio uvjerenje da će certificirani proizvodi otvoriti tvrtki nova tržišta.

Hrvatska gospodarska komora uvijek potiče svoje članice na ulaganja u kvalitetu svojih proizvoda i usluga te smo sigurni da će ovi certificirani proizvodi ne samo otvoriti nova inozemna tržišta, nego i naći svoje potrošače u Hrvatskoj, uključujući tu brojne turističke posjetitelje iz raznih krajeva svijeta, rekao je čestitajući dobitnicima predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman. O ovoj temi smo više puta već razgovarali s predstavnicima Centra za certificiranje i imali seminare u našoj županijskoj komori, pa nas certifikati ovim proizvodima raduju i vjerujemo da će im se uskoro pridružiti novi.

Svečana dodjela je uz prisustvo karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića i glavnog imama karlovačkog, Admira ef. Muhića, održana u restoranu Panorama koji upravo pokreće postupak halal certifikacije.

Kontakti

  • Valentina Sečen viša stručna suradnica Tel: +385 47 612111 Email: vsecen@hgk.hr