Održana prva radionica i predavanje Projekta financijske pismenosti 2017. godine

HGK
HGK organizira tematske radionice i stručna predavanja za učenike i studente u različitim gradovima Hrvatske, nastojeći im tako približiti i objasniti neke osnovne pojmove i ukupan značaj financijskih institucija i njihovu poziciju.

Financijska pismenost građana svih dobnih skupina sve se više prepoznaje kao kombinacija znanja, vještina i stajališta potrebnih za donošenje  svakodnevnih financijskih odluka s kojima smo suočeni u svim segmentima života.

Prepoznavši značaj projekta Financijske pismenosti, HGK organizira tematske radionice i stručna predavanja za učenike i studente u različitim gradovima Hrvatske, nastojeći im tako približiti i objasniti neke osnovne pojmove i ukupan značaj financijskih institucija i njihovu poziciju.

IMG_20170220_193348.jpg

Trgovačka škola - predavanje za profesore; Izvor: HGK

Nakon uspješnoga Okruglog stola koji su u ožujku prošle godine zajednički organizirali HGK i Grad Zagreb s ravnateljima 80 zagrebačkih srednjih škola, u ovoj godini aktivnosti se nastavljaju Pilot-projektom Više znamo – bolje razumijemo koji se provodi u pet zagrebačkih srednjih škola (IV. gimnaziji, XVIII. gimnaziji, Trgovačkoj školi, Hotelijersko-turističkoj školi i Industrijskoj strojarskoj školi). Za učenike i  njihove profesore organizirat će se 15 stručnih radionica na kojima će, uz predstavnike udruženja financijskih institucija HGK  (banaka, osiguranja, mirovinskih i investicijskih fondova i tržišta kapitala), izlaganja imati i predstavnici HGK i nadzorne agencije HANFA. Prvo predavanje za nastavnike i prva radionica za 40-ak učenika održani su u ponedjeljak 20. veljače u Trgovačkoj školi - Zagreb.

 

IMG_20170220_173114.jpg

Iva Milardović Štimac, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, i Sanja Šimić iz HGK; Izvor: HGK

Putem praktičnih primjera, učenicima će se  predstaviti složeni financijski instrumenti i mogućnosti zaštite od različitih rizika te će im se pokazati kako najbolje mogu raspolagati svojim osobnim budžetom.

 20170220_174034.jpg

Edukacija učenika Trgovačke škole; Izvor: HGK

U skladu sa zaključcima prošlogodišnjega okruglog stola, Pilot-projekt će biti osnova za davanje zajedničkog mišljenja Gradskog ureda za obrazovanje, HGK i HANFA-e o mogućnostima integriranja programa Financijske pismenosti u obrazovni sustav u formi programa iz područja izvanškolskih aktivnosti. O ovim pitanjima, ali i o drugim iskustvima tijekom provedbe projekta, razgovarat će se na Okruglom stolu koji će biti organiziran u Tjednu novca 31. ožujka 2017. u središnjici HGK u Zagrebu, na kojem očekujemo i sudjelovanje Ministarstva financija i Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta te drugih zainteresiranih institucija.

Uz ove aktivnosti, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, provodi niz aktivnosti u suradnji s visokoškolskim institucijama u Zagrebu, Osijeku i Rijeci te u suradnji s mrežom županijskih komora. Poseban interes za daljnji razvoj i unaprjeđenje ovog Projekta počiva i u činjenici da je bolja financijska pismenost, uz onu informatičku, značajan preduvjet za bolju pripremljenost učenika i studenata za tržište rada i zahtjeve poslodavaca.

Kontakti

  • Sanja Šimić samostalna savjetnica Tel: 01/456-1571 Email: ssimic@hgk.hr
  • Vanja Dominović Pomoćnica direktora Tel: 01/456-1564 Email: vdominovic@hgk.hr