HGK Indeks gospodarske snage

Poznato je da postoje velike razlike u razini razvijenosti hrvatskih županija što se najlakše može prikazati njihovim odnosnom prema prosječnoj razini razvijenosti EU.

Međutim, Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK je prošle godine izradio sveobuhvatniji indeks gospodarske snage županija koji detaljnije mjeri stupanj gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija i njihova odstupanja od prosjeka RH. Prednost ovog indeksa je što kroz ponderirane osnovne gospodarske pokazatelje u trogodišnjim prosjecima te demografske projekcije pokazuje kroz koje pokazatelje pojedina županija zaostaje ili kroz koje je u prednosti u odnosu na druge županije, čime je dobivena bolja analitička podloga za praćenje stanja i promjena u stupnju gospodarske razvijenosti županija.

Indeks je ove godine izrađen drugi puta i njegovi su rezultati pokazali manje promjene u rangu županija u odnosu na prošlu godinu. 

HGK Indeks gospodarske snage (.pdf)

Kontakti

  • Odjel za odnose s javnošću Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Email: osj@hgk.hr Tel: +385 1 456 1561 Fax: +385 1 456 1563 voditeljica: Martina Sokač Saraga
  • Odjel za odnose s javnošću Tel: +385 1 456 1561 Email: osj@hgk.hr