Radionica Pregled tehnologija obnovljivih izvora energije i mogućnosti njihova financiranja održana u ŽK Bjelovar

Vrijeme održavanja: 18.05.2017.

Direktor Tehnološkog parka Bjelovar d. o. o. Igor Petrović i direktor Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Mario Ferić održali su u ŽK Bjelovar 18. svibnja informativnu radionicu o tehnologijama obnovljivih izvora energije i načinima financiranja njihove primjene u gospodarstvu.

Igor Petrović predstavio je tehnologije za proizvodnju obnovljive energije, kao što su fotonaponski paneli za kuće, zgrade i gospodarske objekte, elektrane na biomasu, vjetroelektrane, toplinske pumpe i geotermalne elektrane, uz naglasak na primjenjivosti na području županije ovisno o klimatskim karakteristikama i geološko-vegetacijskim svojstvima terena. Dovoljan broj sunčanih dana u godini te bogatstvo županije vegetacijom, poljoprivrednim usjevima i drvnom biomasom stavljaju u prvi plan primjenjivosti tehnologije fotonaponskih panela i elektrane na biomasu. Povoljne geotermalne karakteristike terena pogoduju izgradnji geotermalnih elektrana na određenim lokacijama, ali je primjena te tehnologije još skupa i nije svugdje primjenjiva.

Mario Ferić objasnio je da su mogućnosti financiranja projekata primjene tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije trenutno ograničene te da će Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije pomoći zainteresiranim gospodarstvenicima pri prijavljivanju na natječaje kad ih objave nadležna ministarstva RH.

Kontakti

  • Miljenko Juratovac Viši stručni referent Tel: +385 43 274 063 Email: mjuratovac@hgk.hr