Suradnja s institucijama i asocijacijama Ruske Federacije

Hrvatska gospodarska komora – Predstavništvo u Ruskoj Federaciji i u 2016-toj godini nastavlja dobru i za hrvatske tvrtke korisnu suradnju na razmjeni iskustava, informacija i poslovnih kontakata s Trgovinsko- industrijskom komorom Ruske Federacije, regionalnim Trgovinsko – industrijskim komorama Jaroslavske oblasti, Kaluške oblasti, Samarske oblasti , Novosibirske oblasti, asocijacijama „Poslovna Rusija“, „Moskovskom asocijacijom poduzetnika“, „Asocijacijom menadžera Rusije“, „Asocijacijom europskog biznisa“.

Suradnja sa Trgovinsko–industrijskom komorom Ruske Federacije

Tijekom 2015. i 2016. godine nastavljena je dobra suradnja sa Trgovinsko – industrijskom komorom  Ruske Federacije, a redovitim kontaktom osigurana je pomoć hrvatskim tvrtkama pri nastupu na sajmovima u RF, te podrška pri organizaciji sastanaka s potencijalnim ruskim poslovnim partnerima. Nastavno na suorganizaciju Rusko-hrvatskog gospodarskog foruma (Moskva, 17. veljače 2015.), u tijeku su pripreme organizacije uzvratnog Hrvatsko-ruskog gospodarskog foruma, koji se planira provesti tijekom 2016. godine u Zagrebu.

Također, temeljem potpisanog Sporazuma o suradnji između TIK Novosibirska i HGK, nastavljena je uspješna suradnja poglavito u osiguranju izravnih kontakata sa ruskim poduzetnicima i hrvatskim tvrtkama zainteresiranim za suradnju i nastup na tržište Novosibirske oblasti. 

Suradnja sa Moskovskom asocijacijom poduzetnika (MAP)

Predstavništvo HGK u Moskvi je usuglasilo i parafiralo Sporazum između HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika, koji je zaključen u okviru Rusko-Hrvatskog gospodarskog foruma (Moskva, 17. veljače 2015.). Moskovska asocijacija poduzetnika (MAP) je najstarija i najznačajnija udruga poduzetnika Rusije koja djeluje u 51 regiji Ruske Federacije te ima svoje podružnice i predstavništva Udruge ne samo u ruskim regijama i zemljama CIS-a, već i u Africi (Maroko), Aziji (Kina, Vijetnam, Mongolija, Kambodža), Americi (Kuba, SAD: New York, New Jersey, Maryland, Delaware) u gradu Zürichu (Švicarska), a registrirani europski ogranak MAP "EvroMEA" djeluje u Europi, na Bliskom istoku i na Mediteranu. Suradnja HGK i MAP-a osigurava pristup poslovnim informacijama i lobističku podršku navedene asocijacije hrvatskim poslovnim subjektima te osigurava izravne poslovne kontakte zainteresiranim hrvatskim tvrtkama sa tvrtkama članovima MAP-a. 

Suradnja sa Asocijacijom europskog Businessa (AEB)

Temeljem preporuke Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji te podrške predstavnika hrvatskih tvrtki koje djeluju u Ruskoj Federaciji, direktor Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi, imenovan je za predstavnika RH u Council of National Representatives (CNR) - glavnom savjetodavnom tijelu Association of European Businesses (AEB).  AEB je neovisna i nekomercijalna udruga koja okuplja i promiče interese više od 400 poduzeća i poduzetnika iz država članica EU i EFTA-e, koji imaju poslovne aktivnosti sa i / ili u Ruskoj Federaciji. Uključivanje u rad AEB osigurava pristup poslovnim informacijama te lobističku podršku navedene asocijacije i našim poduzetnicima i tvrtkama koje djeluju u Ruskoj Federaciji.Na Skupštini AEB-a, u travnju, 2015, potvrđeno je imenovanje Jakova Despota u radu Savjeta nacionalnih predstavnika AEB-a za period od još dvije godine. 

Suradnja sa Asocijacijom ruskih banaka (ARB)

Predstavništvo HGK u Moskvi osigurava koordinaciju u organizaciji Bankarskog foruma banaka RF, koji će se, po peti puta za redom održati u RH u organizaciji Udruženja ruskih banaka, HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika, te uz sudjelovanje Trgovinsko – industrijske komore Ruske Federacije i podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u RH. Udruženje ruskih banaka objedinjuje oko 80 posto ruskih bankarskih institucija, a na Forumu se očekuje sudjelovanje više od 50 predstavnika najvećih ruskih banaka te predstavnika financijskih institucija i regulatora RF kao i predstavnika investicijskih i građevinskih tvrtki i asocijacija Ruske Federacije i Republike Hrvatske.

Kontakti

  • Predstavništvo HGK u Ruskoj Federaciji Adresa: ul. Ilyinka 4 109102 Moskva Email: hgkmoskva@hgk.hr Tel: + 7 499 755 2440 Fax: + 7 499 755 3470 Direktor: Jakov Despot Tajnica: Elena Mezentseva
  • Jakov Despot Direktor Predstavništva HGK u Moskvi Tel: + 7 499 755-2440 Email: jdespot@hgk.hr
  • Elena Mezentseva tajnica Tel: + 7 499 755-2440 Email: emezentseva@hgk.hr