Sastanak Hrvatske poslovne mreže: Predsjedanje Vijećem EU bit će izvrsna prilika za promidžbu hrvatskoga gospodarstva

Svečani sastanak Hrvatske poslovne mreže (HPM) povodom obilježavanja desete godišnjice rada održao se 13. lipnja u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu.

Predstavništvo HGK u Bruxellesu inicijator je, suosnivač i koordinator HPM-a koji je osnovan 13. lipnja 2007. godine radi bolje vidljivosti hrvatskih poslovnih interesa u briselskim krugovima, zatim radi informiranosti, razmjene iskustava i kvalitetnije koordinacije aktivnosti.

Članovi HPM-a su, uz HGK, predstavništva koja zastupaju hrvatske interese u Bruxellesu, a to su Veleposlanstvo RH u Kraljevini Belgiji, Stalno predstavništvo RH pri EU, predstavništva hrvatskih regija i gradova te predstavništvo turističke zajednice RH.

Tema ovomjesečnog sastanka bila je predstojeće predsjedavanje RH Vijećem Europske unije 2020. godine, o čemu je govorio Goran Štefanić, veleposlanik, zamjenik stalnog predstavnika pri Stalnom predstavništvu RH pri EU.

Republika Hrvatska preuzet će presjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, sedam godina nakon pristupanja RH EU te će činiti tzv. trio s Rumunjskom i Finskom.

Kao značajne vrijednosti tijekom presjedanja istaknute su promicanje i brandiranje RH, a posebice je istaknuto promišljanje prioriteta koje će RH postaviti u tom razdobolju. Zaključeno je da je hrvatsko predsjedanje Europskom unijom izvanredna prilika za promociju hrvatskoga gospodarstva i interesa hrvatskih poduzetnika na zajedničkom tržištu.  

RH je već započela s pripremama za presjedanje 2020., primjerice s identificiranjem i pripremom administrativnih kapaciteta koje će tijekom predsjedavanja zbog mnogobrojnih aktivnosti u Bruxellesu i u Hrvatskoj biti pojačani.

Sastanku su prisustvovali predstavnici iz EK-a - Opće uprave za okoliš, Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća, Izvršne agencije za istraživanje, Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku, Veleposlanstva RH u Bruxellesu, Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu, Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, Stalnoga predstavništva RH pri EU i predstavništva HGK u Bruxellesu, a svi su imali mogućnosti iznijeti svoja promišljanja i prijedloge o ovoj temi.

Kontakti

  • Predstavništvo HGK u Bruxellesu Adresa: Avenue Palmerston 2 1000 Bruxelles Email: hgkbruxelles@hgk.hr Tel: +32 2 234 3920 Tel 1: +385 1 303 14 18 Direktorica: Dragica Martinović Zamjenik direktorice: Bruno Lopandić
  • Lahorka Ropac Viša stručna suradnica Tel: 0032 2 234 3923; 01/ 3031-418 Email: lropac@hgk.hr