Predstavljanje Vodiča za izračunavanje hranjivih vrijednosti hrane

Vrijeme održavanja: 25.10.2017.   /   Rok prijave: 16.10.2017.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za hranu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji 25. listopada održat će se radionica za prehrambeni sektor Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane.

Hrvatska agencija za hranu prevela je i prilagodila vodič Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane koji je objavio EuroFIR (European Food Information Resource – Europska mreža za izvore informacija o hrani).

Radionica se održava u sklopu Kongresa Brašno Kruh '17., a njezin je cilj pomoći prehrambenom sektoru ispravno izračunati hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda koje stavljaju na tržište, u čemu je od pomoći Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane.

Ulaskom naše zemlje u EU, preuzeli smo, među ostalim, i Uredbu (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani kojom je propisan i način označavanja hrane te obvezno navođenje nutritivne deklaracije od 13. prosinca 2016. godine gotovo za svu hranu.

Označavanje hrane nutritivnom tablicom izuzeto je Prilogom V. Uredbe 1169/2011 koji sadržava popis hrane na kojoj se ne moraju navoditi hranjive vrijednosti te hrana, uključujući hranu iz domaće proizvodnje, koju proizvođač malih količina izravno isporučuje krajnjem potrošaču ili lokalnim maloprodajnim trgovinama koje izravno opskrbljuju krajnjeg potrošača. Zbog mogućnosti različitog tumačenja „malih količina“, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je naputak kako bi se točno definirali subjekti koji su izuzeti iz obveze označavanja nutritivne tablice. Naputak se nalazi na sljedećoj POVEZNICI.

Od travnja 2013. godine u organizaciji Hrvatske gospodarske komore te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, o primjeni Uredbe 1169/2011 educirano je oko 1300 predstavnika subjekata u poslovanju s hranom koji su od 13. prosinca 2014. godine obvezni označavati pretpakiranu i nepretpakiranu hranu u skladu s novim zahtjevima propisa o hrani, uključujući i edukaciju o nutritivnoj tablici.

Sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje.

U prilogu se nalazi poziv na radionicu.

Prijavite se pomoću prijavnog obrasca u nastavku.

 

Kontakti

  • Valentina Šimić Viša stručna suradnica Tel: + 385 1 4561 697 Email: vsimic@hgk.hr