Sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb o Zakonu o javnoj nabavi

Vrijeme održavanja: 28.02.2017.   /   Rok prijave: 27.02.2017.

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore 28. veljače održana je sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb u proširenom sastavu na kojoj su predstavljene glavne novine u Zakonu o javnoj nabavi.

O Zakonu su govorili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivan Palčić, Ante Loboja i Zoran Vujić.

Predavači su dali pregled ključnih novina u Zakonu o javnoj nabavi kao što su smanjenje broja podzakonskih propisa i žalbenih naknada, čime zakon daje veću pravnu sigurnost i smanjuju se administrativna opterećenja; smanjeni su troškovi poduzetnicima i ukinute upravne pristojbe na žalbu, što povećava lakoću poslovanja i tržišnog natjecanja. Velik dio zakona posvećen je smanjenju birokracije, što bi trebalo proširiti krug potencijalnih sudionika u tržištu javne nabave.

Naglašeno je kako je ekonomski najpovoljnija ponuda jedini kriterij za odabir u sustavu javne nabave Republike Hrvatske, što znači da najniža cijena više nije jedini i najvažniji kriterij ocjene ponuda u postupcima javne nabave. Predavači su objasnili i kako ispuniti Standardni obrazac Europske jedinstvene dokumentacije o nabavi, a govorili su i o kriterijima za odabir gospodarskih subjekata, podjeli predmeta nabave, jamstvima, rokovima, troškovima i brojnim drugima temama u vezi s postupkom javne nabave te odgovorili na pitanja prisutnih.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich, koji je vodio sjednicu, pozvao je sve prisutne da putem Kataloga hrvatskih proizvoda HGK iskoriste mogućnost predstavljanja svojih proizvoda i usluga te besplatne promocije, što može biti korisno i u postupcima javne nabave pri odabiru ponuditelja određenih proizvoda.

Kontakti