HGK u Karlovcu organizirala prvi okrugli stol s ministricom Dalić i prijedlozima poduzetnika za unaprjeđenje poslovnog okruženja

HGK
Predsjednik HGK Luka Burilović, potpredsjednica Vlade Martina Dalić i predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman tijekom okruglog stola
Vrijeme održavanja: 29.11.2016.   /   Rok prijave: 28.11.2016.

"Jedan od temeljnih ciljeva Vlade je unaprjeđenje poslovne klime u Republici Hrvatskoj i u tome želimo kroz neposrednu komunikaciju s poduzetnicima čuti njihove konkretne probleme i prijedloge, kako bi se provele potrebne reforme i unaprijedili uvjeti poslovanja", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na okruglom stolu Unaprijedimo poslovno okruženje – prijedlozi hrvatskoga gospodarstva za unaprjeđenje poslovnog okruženja, održanom 29. studenoga u Županijskoj komori Karlovac. Potpredsjednica je naglasila da je karlovački okrugli stol prvi ovakav sastanak s poduzetnicima pri čemu je zahvalila Hrvatskoj gospodarskoj komori na potpori i partnerstvu u njegovoj organizaciji.

Iako je ovakvih razgovora već bilo, o čemu svjedoči bogata baza primjedbi i prijedloga u Ministarstvu gospodarstva, problem je uvijek nastao u provedbi te stoga Ministarstvu trenutno priprema aktivnosti čiji bi se efekti trebali vidjeti do trećeg kvartala 2017. godine, kazala je ministrica Dalić. Radi se o pojednostavljenju administrativnih uvjeta poslovanja u dijelu koji se odnosi na zaštitu na radu, sanitarne i zdravstvene uvjete i energetsku učinkovitost za djelatnosti trgovine i poslovanja nekretninama, najavila je potpredsjednica Vlade. Druga najavljena aktivnost odnosi se na pojednostavljenje zakonodavstva jer su ulaskom u EU u mnoge domaće propise integrirane europske direktive što je često uzrok nejasnih i skupih postupaka. Kako se s novim propisima neke barijere ruše, druge se često nenamjerno stvaraju, stoga je cilj Ministarstva i Vlade strukturiranim sustavom procjene učinaka nekog propisa umanjiti takve probleme u poslovanju.

Kao dobar primjer takvog postupka, potpredsjednica je izdvojila novi Zakon o javnoj nabavi čiji se efekti uštede u privatnom sektoru procjenjuju na 42 milijuna kuna. Potpredsjednica Vlade najavila je i preispitivanje svrsishodnosti i visine neporeznih davanja te dodala da je u planu Ministarstva i izrada portala preko kojeg će poduzetnici imati mogućnost davati prijedloge i primjedbe u cilju olakšanja poslovanja. Borba za bolje poslovno okruženje trajni je zadatak, rekla je potpredsjednica Dalić, stoga će se unutar Ministarstva gospodarstva oformiti posebna jedinica čiji će glavni zadatak biti provedba mjera i aktivnosti u tom cilju.

Publika_800x450.jpg

Poduzetnici Karlovačke županije u publici okruglog stola; Izvor: HGK; Snimio: .

Okrugli stol na kojem su uz brojne poduzetnike sudjelovali i župan Karlovačke županije Ivan Vučić te gradonačelnici gradova Karlovačke županije, otvorio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, istaknuvši da Komora već desetljećima afirmativno djeluje na povezivanju poduzetnika i unapređenju njihove komunikacije s predstavnicima lokalne i državne razine vlasti. Pozdravio je inicijativu potpredsjednice Dalić za organizaciju ovakvih sastanaka i dodao da Karlovačka županija i Karlovac nisu slučajno odabrani da budu prvi, već je razlog u strukturi županijskog gospodarstva u kojem prevladavaju mali poduzetnici, a u isto vrijeme posluju i snažni srednji i veliki poduzetnici, mahom značajni izvoznici iz prerađivačke industrije koja ima najveću ulogu u županijskom gospodarstvu. Osvrnuo se na teškoće s kojima se poduzetnici susreću u poslovanju, od neujednačene prakse inspekcijskog nadzora, stalnih izmjena zakona i propisa, nedostatka radne snage do potrebe aktivnije uloge HBOR-a.

Kao uvod u središnji dio okruglog stola, voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović održala je prezentaciju o položaju Hrvatske na ljestvicama konkurentnosti i o rezultatima ankete o preprekama u poslovanju koju je provela HGK. Potom je predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman potpredsjednici Vlade postavio pitanja poduzetnika koja su joj oni uputili tijekom priprema za okrugli stol. Kroz izlaganje se moglo čuti da su vidljivi pozitivni pomaci rangiranju na ljestvicama konkurentnosti u proteklim godinama, no još smo uvijek ispod kruga zemalja, novih članica EU s kojima se često uspoređujemo. Da ima prostora za napredak pokazuju i rezultati ankete prema kojima poduzetnici najveće prepreke za napredak vide u poreznim obvezama, pravnoj nesigurnosti, neporeznim davanjima, neučinkovitosti javne uprave, pravosudnim pitanjima, neusklađenosti obrazovanja i rada, javnim nabavama, naplati potraživanja, visini poreznih doprinosa na plaće, čestim promjenama poreznih propisa itd.

Takva se problematika provlačila i kroz konkretna pitanja poduzetnika upućenih potpredsjednici na okruglom stolu. Poduzetnici su ukazivali na neravnopravan položaj domaćih proizvoda u procesima javne nabave, što će se po riječima potpredsjednice znatno poboljšati primjenom kriterija ekonomski najpovoljnije ponude po novom zakonu. Kao problemi u poslovanju ističu se još uvijek otežana naplata potraživanja među poduzetnicima, sporost upravnih sporova i sudstva, sporost procesa evaluacije prijavljenih projekata u ministarstvima, prevelika administracija i dupliranje istih postupaka i dokumentacije, problematika obaveze zapošljavanja osoba s invaliditetom i ostalo. Poduzetnike je zanimalo i očekuje li se uskoro raspisivanje natječaja za bespovratna sredstva za nabavu nove opreme i izgradnju poslovnih objekata, internacionalizaciju poslovanja, ali i kada i koje mjere Vlada planira provesti s ciljem unaprjeđenja komunalne infrastrukture na potpomognutim područjima.

Zahvaljujući potpredsjednici Dalić na ovoj inicijativi i poduzetnicima na odazivu i interesu, predsjednik Luka Burilović najavio je ovakve skupove i u drugim županijskim komorama i iskazao uvjerenje da će oni rezultirati poboljšanjem poslovne klime i konkretnim rješenjima u korist domaćih poduzetnika, a time i povećanim interesom stranih ulagača za poslovanje i ulaganje u Hrvatsku.

Kontakti

  • Županijska komora Karlovac Tel: +385 47 612111 Email: hgkka@hgk.hr