Veleposlanica Slovenije zadovoljna posjetom Županijskoj komori Karlovac

ŽK Karlovac / B. Palajsa Škarjak
Vrijeme održavanja: 02.12.2016. - 09.12.2016.   /   Rok prijave: 08.12.2016.
Na sastanku s veleposlanicom Republike Slovenije Smiljanom Knez u ŽK Karlovac, uz poduzetnike su sudjelovali i župan Karlovačke županije Ivan Vučić sa zamjenicima Josipom Šafarom i Sinišom Ljubojevićem te gradonačelnici gradova Karlovačke županije.

„Uvijek u obilasku hrvatskih županija posjetim i županijske gospodarske komore jer su to mjesta gdje se mogu saznati konkretne informacije o potrebama hrvatskih poduzetnika i njihovim iskustvima u poslovanju sa slovenskim tržištem te eventualnim problemima koje treba riješiti.“, kazala je Veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez koja je posjetila Županijsku komoru Karlovac 9. prosinca, u društvu s opunomoćenim ministrom i gospodarskim savjetnikom, Jakobom Štunfom.

Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman predstavio je veleposlanici gospodarski profil Karlovačke županije, najznačajnije gospodarske grane i izvozne proizvode. Posebno je istaknuo suradnju koju Županijska komora Karlovac ima s Gospodarskom zbornicom Dolenjske i Bele Krajine, koja se od 2004. godine temelji na sporazumu o komorskoj suradnji. „U tom razdoblju“, kazao je Kuzman, „organiziran je niz poslovnih susreta gospodarskih izaslanstava i riješen je pregršt pojedinačnih upita poduzetnika s obiju strana.“ Istaknuo je inicijativu dviju komora, sa susjednom komorom Unsko-sanskoga kantona, za razvoj i unapređenje prometnog pravca Novo Mesto – Karlovac – Bihać, koji je vrlo važan ne samo za stanovništvo ovih triju regija, već i za gospodarske subjekte.

Na sastanku su aktivno sudjelovali direktori devet županijskih tvrtki koji su veleposlanici prenijeli svoja konkretna iskustva i daljnje planove za poslovanje na slovenskom tržištu. Direktor Tvornice turbina d. o. o. Ivan Mikšić najavio je da već ima konkretne ponude za plasman opreme za kogeneracijska postrojenja na bazi bio mase te je izrazio zanimanje za pitanje hoće li se uskoro u Sloveniji raspisivati natječaji za takve investicije. Pozitivno iskustvo u poslovanju sa slovenskim partnerima izrazila je Ljiljana Rački Žnidaršić, direktorica tvrtke Kim d. o. o., Ivan Ivičak, direktor IPS Systemtechnik d. o. o., koji slovenskim tvrtkama isporučuje rješenja i know how za strojnu industriju i Mladen Hrvat, direktor AB Montaže d. o. o. koja je na slovenskom tržištu prisutna na području energetike i autoindustrije. Krešimir Sentigar iz HS Produkta d. o. o. osvrnuo se na već uspostavljene kontakte sa slovenskim Ministarstvom obrane i zamolio veleposlanicu da prenese poziv ministarstvu za posjet tvrtki. Marija Banjavčić iz tvrtke Final d. o. o., koja se bavi konzultantskim uslugama za slovenske i hrvatske tvrtke, istakla je da poduzetnicima nije prepreka jezik, već prevelik broj zakonskih propisa u kojima se, posebno mali poduzetnici, teško snalaze. Dobru suradnju sa slovenskim tvrtkama potvrdili su i predstavnici tvrtki Reta d. o. o., AB Gradnja d. o. o. i Alstom Hrvatska d. o. o.

Zahvaljujući na prijamu, uz želje poduzetnicima za uspješnom novom godinom, veleposlanica je izrazila zadovoljstvo s opisanom suradnjom i dobrim poslovnim odnosima hrvatskih tvrtki i njihovih slovenskih partnera. Kazala je da su upravo takvi primjeri dobre gospodarske suradnje razlog da se i dalje ustraje na što bržem integriranju susjednih zemalja u zajedničko europsko tržište. 

 

Kontakti

  • mr. Brigita Palajsa Škarjak viša stručna suradnica Tel: +385 47 612111 Email: bskarjak@hgk.hr