Predstavljen projekt Razvojnog centra Karlovac

Projekt osnivanja Razvojnog centra Karlovac predstavljen je u petak, 14. listopada, u Županijskoj komori Karlovac.

Razvojni centar Karlovac u Županijskoj komori Karlovac predstavio je Zlatko Kuzman, a potporu daljnjem radu iskazali su župan Ivan Vučić, dogradonačelnica Marina Kolaković i dekan Veleučilišta u Karlovcu Branko Wasserbauer.

Projekt Razvojnog centra temelji se na već dobro razvijenoj usluzi Sustav savjetovanja poduzetnika i ostvaruje se u tri etape. Prva od njih je pokrenuta poduzetničkim inkubatorom za poduzetnike početnike. Više od 1.800 korisnika usluga Sustava savjetovanja poduzetnika unatrag jedanaest godina i učestalost potreba savjetovanja oko utemeljenja poduzetnika (20% korisnika usluga u 2015. godini) podloga su razvoja integriranog sustava potpore poduzetništvu u Karlovačkoj županiji.

U prilog tome govori i podatak o 298 poslovnih subjekata osnovanih u Karlovačkoj županiji tijekom 2015. godine. Prema pravnom ustrojbenom obliku, najveći udio otpada na jednostavna trgovačka društva (j. d. o. o.), udruge i trgovačka društva (d. o. o.).

Doprinos razvoju poduzetništva i povećanju konkurentnosti ostvarivat će se poduzetničkim inkubatorom, u suradnji s partnerima na lokalnoj i regionalnoj razini te potencijalnim poduzetnicima, budućim stanarima.

Objavljenim Javnim pozivom pozivaju se poduzetnici početnici iz područja informatike i visokih tehnologija, s ciljem razvijanja novih proizvoda koji se temelje na znanju i inovacijama uz zapošljavanje visoko obrazovanih kadrova. Orijentacijom na strana tržišta unaprijedit će svoje poslovanje i stvoriti konkurentsku prednost.

Uz ispunjavanje traženih uvjeta, potencijalnim stanarima potreban je poslovni plan i ispunjen zahtjev za ulazak u poduzetnički inkubator gdje će odabrati jedan od osam raspoloživih prostora.

Predviđeno širenje poduzetničkog inkubatora ovisi o interesu potencijalnih poduzetnika, a u konačnici će obuhvatiti tridesetak novih poduzetnika.

Od osobitog značaja su i ostali partneri Integriranog sustava potpore poduzetništvu, ponajprije Udruga inovatora i Udruga informatičara Karlovačke županije, Zajednica tehničke kulture i ostali.

Kontakti

  • mr. Brigita Palajsa Škarjak viša stručna suradnica Tel: +385 47 612111 Email: bskarjak@hgk.hr