Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
Plan rada za 2014. godinu

Temeljni rad Sektora za industriju koncipiran je kroz rad jedanaest udruženja i petnaest zajednica, iz kojega proizlazi najveći dio svih ostalih aktivnosti Sektora. Naglasak aktivnosti Sektora za industriju u 2014. godini bit će na sljedećim područjima:

1.     Osnaživanje uloge udruženja i zajednica HGK, i to kroz:

 • kreiranje industrijskih politika u suradnji s nadležnim ministarstvima, posebno suradnja s Ministarstvom ospodarstva na izradi Industrijske strategije
 • poduzimanje aktivnosti za uklanjanje barijera u poslovanju, pogotovo izvozu, prema zahtjevima članica
 • praćenje i analiza, te izrada mateijala po granama industrije
 • suradnju s Agencijom za investicije i konkurentnost vezano uz rad klastera konkurentnosti
 • intenzivniju suradnju s EU udruženjima čiji je HGK član (SeeEurope, EURELECTRIC, EUROTEX, CEFIC, EUPC, PlasticsEurope, CIPAD, A.I.S.E., CORDIS, RIBN, IRC, WWEA, EWEA, ORGALIME, CAEF), posebno kroz lobiranje za stavove od interesa naših članica i nastavak procesa učlanjivanja u EU strukovna udruženja
 • osnaživanje suradnje između gospodarstva i znanstvenih institucija
 • poticanje razvoja novih proizvoda, tehnologija, kooperacijskih lanaca, povezivanju tvrtki s ciljem zajedničke realizacije projekata
 • intenziviranje komunikacije s članicama (sastanci, posjeti tvrtkama i sl.) s ciljem informiranja članica o aktivnostima HGK

 2.      Edukacija

Velik dio aktivnosti Sektora odnosi se na edukaciju i informiranje tvrtki vezano na promjene u poslovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na zakonsku regulativu. Organizirat će se seminari, radionice, okrugli stolovi, konferencije..

3.     Promocija članica u zemlji i inozemstvu

Sektor za industriju će u 2014. godini, u suradnji sa Sektorom za trgovinu HGK, županijskim komorama i ministarstvima organizirati ukupno 29 nastupa na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Osim toga Sektor će, u skladu sa iskazanim interesom članica, u suradnji sa Sektorom za međunarodne odnose HGK i drugim sektorima/ centrima/ županijskim komorama, ministarstvima, diplomatskim i konzularnim predstavništvima RH, prijateljskim komorama i drugim institucijama organizirati manje specijalizirane poslovne delegacije i kooperacijske burze u zemljama od posebnog interesa.

 4.     Izdavačka djelatnost

S ciljem promocije naših članica, Sektor će posebni naglasak staviti na izradu novih materijala za koje ocjenjujemo da su od iznimne koristi, i to:

 • Sektorske brošure – prikaz stanja po djelatnostima (Energetika, Industrija nemetala i građevinskog materijala, Kemijska industrija, Tekstilna i odjevna industrija, Kožarsko-prerađivačka industrija, Grafičko-prerađivačka industrija, Metaloprerađivačka industrija, Elektro industrija, Brodograđevna industrija, Sekundarne sirovine, skupljanje i prerada)
 • Katalozi (Katalog vojne opreme, Katalog ljevaonica, Katalog proizvođača poljoprivredne mehanizacije, Katalog proizvođača proizvoda za zdravstvo, Katalog zaštite okoliša i za obnovljivih izvora energije, Katalog proizvođača arhitektonskog kamena, Zajednice za geološka istraživanja i usluge rudarstva)
 • Posebna izdanja / vodiči (Vodič Kako poslovati s NATO savezom, Katalog projekata za offset programe).

Sektor će kontinuirano raditi na unapređenju postojeće web stranice HGK posebno u dijelu koji se odnosi na industriju i srodne djelatnosti, rad udruženja, zajednica i grupacija, rad Sektora itd.

5.        EU projekti

Sektor za industriju trenutno provodi 5 EU projekata, kao nositelj ili partner, a u pripremi ima još 3 EU projekta, te podupire provedbu dvaju EU projekata čija je provedba planirana u 2014.. Navodimo njihove nazive i kratke opise:

SoleGlass  - razvoj solarne opreme (HGK je koordinator projekta)

FoundEnergy  - razvoj kogeneracije za tvrtke iz područja lijevanja (partner na projektu)

SAFEFLAME  -. razvoj inovativnog postupka zavarivanja i lemljenja (partner na projektu)

RAZVOJ IPPC CENTARA - provedba IED direktive (dionik projekta iz IPA programa)

WELDAPRIME  - razvoj temeljnog premaza čelika prije zavarivanja (partner na projektu)

PERSMEs  - energetska učinkovitost za SMEs (u pripremi kao partner)

STEEP  - energetska učinkovitost za SMEs (u pripremi kao partner)

MARINE LITTERING - čišćenje voda od plastike (u pripremi kao partner)

Sektor će povećati broj sudjelovanja u EU projektima, ali isključivo u onima u kojima će postojati interes članica HGK

6.     Projekt Hrvatsko gospodarstvo i NATO

u suradnji s MINGO i MORH radit će se na postizanju maksimalnog efekta od članstva u NATO savezu i offset programa za gospodarstvo RH.

7.     Projekt INDEKS DOP

S ciljem podizanja razine znanja kod članica i nužnosti primjene društveno odgovornog poslovanja, HGK će u suradnji s HRPSOR-om provesti projekt ocjenjivanja tvrtki INDEKS DOP, te na Konferenciji dodijeliti nagrade.

8.     Javne ovlasti

Vođenje Upisnika HGK o izdavanju i distribuciji tiska sukladno Zakonu o medijima (NN br. 59/04, 84/11, 81/13) i izdavanje Potvrda o upisu.

Kategorija: Sektor za industriju
Prateći dokumenti