Okrugli stol o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima: Uvoz hrane je i sigurnosni problem Hrvatske

Vrijeme održavanja: 19.05.2017.   /   Rok prijave: 18.05.2017.

ŽK Koprivnica organizirala je okrugli stol Obiteljska poljoprivredna gospodarstva – temelj hrvatske poljoprivrede. Predstavljena je i knjiga U boj za živo selo urednika Branka Salaja i Miroslava Kovača.

"Poljoprivreda je strateška grana gospodarstva svake države, a na svima nama je da se borimo za njezin uspjeh. Selo i poljoprivreda temelji su na kojima počiva Koprivničko-križevačka županija, i u čiji smo razvoj dosad mnogo uložili, a planiramo to činiti kroz naš proračun i nadalje", rekao je župan Koprivničko-križevački Darko Koren pozdravljajući skup i pohvalivši organizatore na doprinosu raspravi o poljoprivredi. 

Dekan Zagrebačke škole za ekonomiju i management Đuro Njavro istaknuo je važnu ulogu udruge Život u predlaganju rješenja nagomilanih problema u poljoprivredi. Udruga Život okuplja stručnjake koji volonterski kontinuirano daju prijedloge i inicijative koje se nalaze u knjizi U boj za živo selo. Istaknuo je incijativu za osnivanje Agrobanke koju je udruga uputila Ministarstvu poljoprivrede. Inicijativa predlaže transformacije Hrvatske poštanske banke u Agrobanku koja bi financirala projekte u poljoprivredi. Na uvoz hrane trošimo milijardu eura, i to je ogroman problem u zemlji bogatih mogućnosti i veliki sigurnosni problem za svaku zemlju, istaknuo je Njavro.

Direktor Razvojne agencije sjever Dan d. o. o. Miljenko Ernoić rekao je da proizvodnja hrane nije samo globalni problem nego da ona u Hrvatskoj predstavlja problem same opstojnosti države. Konstantni uvoz hrane i gašenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva postao je, uz gospodarski i sigurnosni, i demografski problem koji treba što hitnije riješiti. Hrvatska poljoprivreda treba nahraniti svoje stanovnike, potom sve veći broj turista i tek onda razmišljati o izvozu. Na temelju iskustava susjednih zemalja, u postupcima javne nabave treba definirati kratki lanac opskrbe koji omogućuje lokalnim poljoprivrednicima opskrbu bolnica, domova za starije i nemoćne te vrtića.

Tajnik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Miroslav Kovač istaknuo je neka od rješenja koja je udruga Život predstavila Ministarstvu poljoprivrede povezana s govedarstvom i mljekarskim sektorom.

Okrugli stol su, uz ŽK Koprivnica, organizirali Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i Zagrebačka škola za ekonomiju i management.

Kontakti

  • Suzana Operman Viši stručni suradnik Tel: +385 48 674 563 Email: soperman@hgk.hr