ŽK Slavonski Brod: Edukacija o natječaju za energetsku obnovu, namijenjena upraviteljima zgrada

ŽK Slavonski Brod
Radionica je okupila brojne zainteresirane upravitelje zgrada s područja Brodsko-posavske županije, koji se nadaju da će do siječnja uspjeti prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i predati projektne prijave.

Edukativna radionica o novom natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada, u Slavonskom Brodu 10. studenoga, okupila je brojne zainteresirane upravitelje zgrada, s područja Brodsko-posavske županije, koji se nadaju da će do siječnja uspjeti prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i predati projektne prijave.

"Na području ove županije tek su dvjema višestambenim zgradama odobrena sredstva za sufinanciranje energetske obnove, pa se nadamo da će ih se na novi natječaj prijaviti više, zbog čega smo danas ovdje“, rekao je u uvodnom dijelu radionice Mladen Ilijević iz Fonda za zaštitu okoliša. "Fond je ove projekte dosad financirao nacionalnim sredstvima, a od ove će se godine obnova financirati iz EU fondova, zbog čega su neki uvjeti izmijenjeni. Najbolja se izmjena tiče postotka sufinanciranja, koji se na razini cijele Hrvatske penje na impresivnih 60%", zaključio je Ilijević, dodavši da je minimalna potrebna ušteda 50%, što bi suvlasnici svakako trebali osjetiti i na režijskim troškovima.

Maja Buterin iz Ministarstva graditeljstva upraviteljima zgrada objasnila je koje mogućnosti sufinanciranja postoje iz EU fondova te je istaknula da je samo za obnovu višestambenih zgrada dostupno 70 milijuna kuna u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. "Osnovni uvjeti koji se moraju zadovoljiti jesu da je zgrada minimalno energetskog razreda D ili lošijega, da je 66% zgrade stambene namjene, da su projektom planirane uštede energije od 50% te da postoji odgovarajuća suglasnost stanara. Obnavljati se mogu samo cjelovite zgrade, ne i pojedinačni ulazi", istaknula je Buterin.

Suvlasnicima višestambenih zgrada je na raspolaganju retroaktivno sufinanciranje energetskih pregleda i izrade glavnog projekta s 85% bespovratnih sredstava, dok se sa 60% financiraju radovi i nadzor. Sama procedura prijave nešto je složenija od dosadašnje. Upravo će zato Fond za zaštitu okoliša imati dvojaku ulogu u provedbi ovog natječaja pa će, uz evaluaciju i praćenje projekata, prijaviteljima najprije pomoći da savladaju proces prikupljanja dokumentacije i voditi ih savjetima kroz što uspješnije ostvarenje projekata.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga za obnovu višestambenih zgrada, u kojem su na raspolaganju 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Ministarstvo graditeljstva objavilo je 17. listopada. Rok za predaju dokumentacije jest 16. siječnja, zbog čega iz Fonda apeliraju da se svi zainteresirani što prije jave kako bi provjerili je li njihova zgrada prihvatljiva za sufinanciranje, a zatim krenuli i u prikupljanje potrebne dokumentacije. Naime, upravitelji ili predstavnici stanara uz prijavu svakako moraju priložiti i certifikat, projekt, ali i Izjavu Fonda o spremnosti projektnog prijedloga. "Stručne službe Fonda dostupne su za sva pitanja i nedoumice. Cilj nam je da što više zgrada uspješno prijavi projekte i povuče što više sredstava. Novost je činjenica da na ovom natječaju neće biti odbijenih projekata radi nedostatka sredstava, već će se dostupna sredstva prema potrebi i povećati. Građani koji se ne stignu prijaviti ne moraju se brinuti jer mogu računati da će nakon ovog odmah uslijediti i sljedeći natječaj", ističe Ilijević.

Radionicu je organizirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, ŽK Slavonski Brod i tvrtkom ĐĐ Stan d. o. o.

Kontakti

  • Krešimir Rudec Direktor Županijske komore Tel: +385 35 448 583 Email: krudec@hgk.hr