O HGK

Hrvatska gospodarska komora je najstarija hrvatska i regionalna gospodarska institucija s kontinuiranim djelovanjem, koja se svih 160 godina postojanja uvijek prilagođavala zahtjevima svog vremena, što čini i danas.

 Hrvatsku gospodarsku komoru treba sagledati u širem povijesnom kontekstu.

1852. počinje ključni period u organizaciji komora te je prvi puta na jednoobrazan način i na temelju istog zakonskog akta osnovana  mreža komora na cijelom teritoriju Hrvatske.

Prva je to Komora modernog tipa, a komorska organizacija postaje postaje sveobuhvatna i demokratska. Članovi komore su svi gospodarstvenici, komorsko rukovodstvo se bira na izborima na kojima sudjeluju članovi komore, a prema Zakonu, svaki trgovac i obrtnik obavezan je učlaniti se u komoru kojoj teritorijalno pripada i plaća prirez za financiranje komore.

No, još u Dubrovniku, na cehovskoj osnovi zbog međusobne potpore i solidarnosti počeci interesnog organiziranja sežu u XI.stoljeće. Obrtne korporacije su imale svoje statute u kojima je skupljena sva trgovina i obrt.

Današnja Komora spada ne samo po tradiciji već i po organizaciji, među najsuvremenije komore Europe. Hrvatska gospodarska komora je certificirana po ISO 9001/2008 standardu što je čini jedinstvenom institucijom u ovom dijelu Europe.

 Hrvatska ima komorski model zemalja kontinentalne Europe kakav imaju još  Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Grčka, Luksemburg,Turska. To su zemlje s kojima Hrvatska ima 4/5 ukupnih ekonomskih odnosa sa svijetom, a one su zemlje koje imaju najveći stupanj tržišnih i poduzetničkih sloboda, što im čini temelj strukovnog i regionalnog gospodarskog razvitka.

Javno-pravni ili kontinentalni model koji podrazumjeva komoru utemeljenu na zakonu i obvezatno komorsko članstvo stabilni je jamac olakšanog partnerstva između Vlade RH i gospodarstva. Omogućava gospodarstvu veći utjecaj i samostalnost u radu, a  značajno smanjenje prihoda Komori onemogućuje dugoročno planiranje njenih aktivnosti i dostatna financijska sredstva koja bi trebala omogućavati kontinuirano pružanje kvalitetnih usluga gospodarstvu.

Hrvatska gospodarska komora je institucija koja predstavlja sve gospodarske subjekte u Republici Hrvatskoj, čija su davanja ovisna o snazi, a svi imaju jednaka prava na usluge i pristup informacijama čime se zadržava pravedan princip međusobne potpore i solidarnosti.

Samo nevladina, a nacionalna institucija kao što je HGK, u stanju je na globaliziranom tržištu realizirati projekte otvaranja tržišta. HGK je pokrenuo izgradnju relativno najprosperitetnije euroregije (JI Europa) čiji je porast međusobne robne razmjene samo u ovom desetljeću veći od 300 posto. Tamo gdje opća politika, kao ni udruge koje zastupaju samo određeni segment gospodarstva ili manji broj gospodarskih subjekata, ne mogu, promovirati nacionalne gospodarske interese, može Hrvatska gospodarska komora.

Primjerice putem akcija "Kupujmo hrvatsko", „BeCroative“, „Drvo je prvo“, „Vrijedne ruke“, dodjele znakova "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"

Sadašnje financiranje Komore obavlja se tako da sredstva za rad kroz zakonsku obveznost u najvećoj mjeri osiguravaju gospodarski subjekti registrirani u Republici Hrvatskoj, a Skupština Komore ima potpunu slobodu u definiranju i odlučivanju o visinama iznosa članarina i doprinosa. Članarina i doprinos plaćaju se u ovisnosti od ekonomske snage svake pojedine članice.

Politika štednje u svakom segmentu poslovanja osigurala je ujednačene uvjete poslovanja i kvalitete usluge u cijelom sustavu Komore. Sva raspoloživa sredstva usmjeravaju se  u provedbu ključnih projekata i aktivnosti Komore čime se 65 posto ukupnih prihoda Komore izravno vrati gospodarstvu.

Prilog: Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori

Kategorija:
Pregled stanja u gospodarstvu:
Pregled stanja po područjima gospodarske djelatnosti