Nove smjernice razvoja energetskog sektora u Hrvatskoj

HGK
Robert Krklec, predsjednik Vijeća Udruženja energetike

 

„Pripremom zajedničkog dokumenta o strateškim smjernicama te okvirima razvoja energetskog sektora u Hrvatskoj Vijeće Udruženja energetike HGK u svome radu želi učiniti korak više te svojim stavovima i idejama djelovati jedinstveno u zaštiti gospodarskih interesa, ali i zajedničke društvene koristi. Želimo biti proaktivni te s objedinjenim stavovima grupacije o strategiji energetike upoznati resorno ministarstvo“, istaknuo je predsjednik Vijeća Udruženja Robert Krklec na sjednici održanoj 27. ožujka u HGK, na kojoj je razmotren plan rada Vijeća Udruženja za 2017. godinu te problematika energetskog sektora povezana s kreiranjem energetske politike RH.

Istaknuto je kako se u posljednje vrijeme gotovo kriminaliziraju investitori u obnovljive izvore energije, osobito u području vjetroelektrana, čime se u javnosti stvara kriva slika o toj djelatnosti. Postavljeno je i pitanje kamo odlaze sredstva koja se isplaćuju od svake litre prodanoga goriva u okviru trošarina radi poticanja korištenja biogoriva u prometu, s obzirom na to da u Hrvatskoj više nema navedene proizvodnje. Spomenut je i prijedlog da naknada za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatu poraste na 7,5 lipa zbog nedostatka sredstava u fondu i mogućeg neisplaćivanja poticajnih sredstava.

U području plinske djelatnosti, odluka da se cijena plina ne mijenja mogla bi se odraziti na poslovanje distribucije i opskrbe plinom, djelatnostima u kojima se zbog regulacije cijena sada stvaraju gubici. U nepovoljnom su položaju, kako ističu i u toplinarskoj djelatnosti, u kojoj se resorno ministarstvo mora odlučiti želi li voditi socijalnu ili energetsku politiku.

U području energetske učinkovitosti potrebno je vrijeme prilagodbe, s čime se već kasni, a traže se uštede, i to kao obveza opskrbljivača. U području upotrebe prirodnog i ukapljenog plina traži se razgovor s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer se znatna sredstva uzimaju iz prometa, a kako je rečeno, ništa se ne vraća.

Osim uključivanja u izradu energetske strategije, članovi Vijeća Udruženja istaknuli su i potrebu organiziranja niza okruglih stolova u različitim područjima energetike kojima bi se skrenula pozornost na ključna pitanja hrvatske energetike. Usuglasili su se i kako treba definirati odgovorne i zadužene za buduće aktivnosti u HGK kako bi protočnost informacija bila brža, kao i procedura za potpisivanje dokumenata, itd.