Norveška delegacija posjetila Županijsku komoru Rijeka

Vrijeme održavanja: 26.04.2017.   /   Rok prijave: 25.04.2017.

Predstavnici norveškog državnog poduzeća i razvojne banke Innovation Norway 26. su travnja posjetili Županijsku komoru Rijeka. S hrvatske je strane na sastanku bilo prisutno sedam značajnih tvrtki s područja Primorsko-goranske županije koje već surađuju s Norveškom ili su zainteresirane za buduću suradnju. Predsjednik ŽK Rijeka Vidoje Vujić uvodno je predstavio gospodarske potencijale županije istaknuvši potrebu unaprjeđivanja gospodarskih odnosa s Norveškom u područjima brodogradnje, energetike, zdravstvenog turizma, metaloprerađivačke industrije, prehrambenog sektora, marikulture, drvne industrije i druge prerađivačke industrije.

Direktor Industrijske Zone d. o. o. Bakar Irvin Badurina predstavio je aktualne poslovne aktivnosti i mogućnosti poslovanja te izrazio želju da i poduzetnici iz Kraljevine Norveške budu prisutni u Zoni.

Erik B. Wilken predstavio je Innovation Norway objasnivši da se radi o najvažnijem instrumentu norveške vlade za inovacije i razvoj norveških tvrtki i industrije. Innovation Norway je službeni trgovinski predstavnik države u inozemstvu za promicanje izvoza i investicija. HGK u partnerstvu s Innovation Norwayem izrađuje studiju Poslovni razvoj u Hrvatskoj kojom će se definirati prioritetna područja i kriteriji odabira budućih projekata za potpore iz financijskih mehanizama Europskoga gospodarskog područja (EGP) i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014. – 2021. godine. Glavni je fokus na održivom razvoju poslovanja, ekološki prihvatljivim tehnologijama i povećanju produktivnosti proizvodnih procesa.

Island, Lihtenštajn i Norveška su s EU potpisale sporazume o EGP-u i Norway Grants za razdoblje 2014. – 2021. godine. Sredstva namijenjena Hrvatskoj u ovom fondu iznose 103,4 milijuna eura, od toga je 56,8 milijuna eura od EGP-a te 46,6 milijuna eura Norway Grantsa. Glavna područja financijske podrške i ostali detalji mogu se provjeriti na web stranici  http://eeagrants.org/Where-we-work/Croatia. O iskustvima rumunjskih tvrtki govorila je Anne Lise Rognlidalen, voditeljica programa Innovation Norwaya za Rumunjsku, te je odgovarala na pitanja o mogućnostima potpore za hrvatske tvrtke. Program za Hrvatsku je u izradi i očekuje se da će biti operativan početkom 2018. godine, dokad će biti poznati svi njegovi detalji.

Frank S. Emblem predstavio je klaster pomorstva duge tradicije GCE Blue Maritime Cluster koji čine tvrtke brodogradnje, proizvođača opreme za brodove, brodograđevnih konstruktora itd.

Na sastanku je sudjelovalo sedam gospodarstvenika – Industrijska Zona d. o. o., Navis Consult d. o. o., Rolls Royce Marine, EUROmodul d. o. o., Viktor Lenac d. d., Montcommerce d. o. o, Dalmont d. o. o. i Orada Adriatic d. o. o. koji su se upoznali s radom Innovation Norwaya, klasterom GCE Blue Maritime te s financijskim mehanizmima Europskoga gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.

Kontakti

  • Elizabeta Margitić Mihelec Viši stručni suradnik Tel: +385 51 209 138 Email: emargitic@hgk.hr