Nastavljen visok rast broja izdanih građevinskih dozvola

Pixabay
U veljači je nastavljen rast broja izdanih građevinskih dozvola koji je u odnosu na prethodni mjesec povećan za 12,6%, a u odnosu na veljaču prošle godine za 21,3%.

Time je, na godišnjoj razini, zadržan kontinuitet rasta broja ukupno izdanih građevinskih dozvola koji se proteže od studenoga 2015. godine (s izuzetkom ožujka 2016. godine), pri čemu dozvole za zgrade kontinuirano rastu od travnja 2016. godine, a dozvole za ostale građevine od rujna 2015. godine (s izuzetkom srpnja 2016.). Štoviše, rast broja izdanih građevinskih dozvola posljednjih je mjeseci izuzetno dinamičan pa se od travnja prošle godine bilježi dvoznamenkasti međugodišnji rast broja ukupno izdanih građevinskih dozvola te broja izdanih dozvola za zgrade.

U takvim je okolnostima u prva dva mjeseca ove godine izdano 1 420 građevinskih dozvola (1 169 za zgrade i 251 za ostale građevine) što je 39,1% više nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom je broj izdanih dozvola za zgrade porastao za 42,4%, a broj dozvola za ostale građevine za 25,5%. Time je ukupan broj izdanih dozvola u prva dva mjeseca ove godine dosegao razinu koja se bilježila u istom razdoblju 2011. godine. Rast broja izdanih građevinskih dozvola popraćen je i snažnim rastom u njima predviđene vrijednosti radova koja je u prva dva mjeseca ove godine dosegla iznos od 4,5 milijardi kuna (3,4 milijarde kuna na zgradama i 1,1 milijarda kuna na ostalim građevinama), što je čak 80,6% više nego u istom razdoblju prošle godine (udvostručena kod zgrada uz porast za 35,7% kod ostalih građevina).

Promatraju li se kretanja u prva dva mjeseca svake godine, to je najveća predviđena vrijednost radova od 2006. godine, odnosno povijesno najveća vrijednost radova na zgradama. Očito je da uzlazna faza gospodarskog ciklusa, poduprta visokim iznosom raspoloživih sredstava iz fondova EU, potiče poslovni optimizam i sklonost investiranju. Ohrabruje činjenica da se u posljednje vrijeme simultano bilježi rast predviđene vrijednosti radova na zgradama i na ostalim građevinama, mada je i dalje kretanje vrijednosti radova na zgradama  dinamičnije u odnosu na radove na infrastrukturnim objektima pa stoga čini oko 76% ukupne predviđene vrijednosti radova.

Pri gospodarskom rastu, pozitivnijim kretanjima na tržištu rada i povećavanim neto plaćama, investitori očekuju rast potražnje za stambenim prostorom, što rezultira uspostavom povoljnijih tendencija u stanogradnji. Tako se broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u posljednja tri mjeseca stabilizirao na razini od više od tisuću mjesečno, pri čemu je u prva dva mjeseca ove godine njihov broj bio 79,0% veći nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno je korisna površina stanova porasla za 78,7%.

Kontinuitet rasta broja izdanih građevinskih dozvola, koji je prisutan sada već više od godinu dana, u posljednjim se mjesecima dinamizirao i učvrstio, pri čemu se uz rast predviđene vrijednosti radova na zgradama uspostavlja i rast vrijednosti radova na ostalim građevinama. To sugerira povećanje budućih poslova u građevinarstvu i time nastavak rasta građevinske aktivnosti u ovoj godini.