Ekonomski najpovoljnija ponuda – kriteriji za odabir i ponderiranje

HGK
Vrijeme održavanja: 29.09.2017.   /   Rok prijave: 28.09.2017.

Kriteriji za odabir ekonomski najpovoljnije ponude u sustavu javne nabave te njihovo ponderiranje bila je tema sjednice Gospodarskog vijeća Komore Zagreb koja je održana u proširenom sazivu 29. rujna.

Najniža cijena nije više jedini kriterij odabira ponude od dobavljača. Odabir se, prema novousvojenom zakonskom okviru za javnu nabavu, treba provoditi na temelju više kriterija, uzimajući u obzir i kvalitetu proizvoda, usluge, odnosa s dobavljačem, njegovih procesa te odnosa prema održivosti i društvenoj odgovornosti. Zakon je izglasan, javne se institucije moraju ponašati u skladu s njim, pa se postavlja pitanje kako, s obzirom na to da relevantna praksa još ne postoji.

Cilj je ove sjednice bio odgovoriti na to pitanje dajući naglasak upravljanju integriranim lancem opskrbe (Supply chain management), upravljanju odnosima s dobavljačima (Supplier relationship management), uz prikaz nekih analitičkih metoda koje se mogu koristiti kod višekriterijskog odlučivanja pri odabiru ekonomski najpovoljnije ponude. Uvodna izlaganja održale su Kristina Šorić iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta i Jasna Strajher iz Savvy Business Engineeringa d. o. o.

Opći koncept višekriterijskog odlučivanja obuhvaća dodjelu težina kriterijima te ocjenjivanje ponuda na određenim skalama u odnosu na svaki kriterij posebno. U sklopu sjednice prikazani su i neki primjeri korištenja Excela kod izračuna ekonomski najpovoljnije ponude.

Prije same sjednice održana je prezentacija usluga Hrvatske gospodarske komore studentima Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, koji su kao gosti prisustvovali sjednici Gospodarskog vijeća.

Kontakti

  • Komora Zagreb Adresa: Draškovićeva 45 10 000 Zagreb Email: hgkzg@hgk.hr Tel: +385 1 460 6777 Fax: +385 1 460 6813 Fax 1: +385 1 460 6803 predsjednik: dr. sc. Zlatan Fröhlich direktor: Mladen Stević
  • Suzana Drapić viša stručna suradnica Tel: +385 1 460 6720 Email: sdrapic@hgk.hr