Kina – Hrvatska je naš partner

HGK
Predsjednik HGK Burilović i predsjednica RH Grabar-Kitarović s hrvatskim i kineskim gospodarstvenicima u Šangaju

„Pozivam sve naše buduće kineske partnere da im Hrvatska postane početna točka poslovnog djelovanja u Europi. Iako je Hrvatska mala naspram Kine, kao nova članica EU ima svoje komparativne prednosti – strateški položaj s izvoznim potencijalom“, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović prilikom susreta predsjednice Republike RH Kolinde Grabar Kitarović s kineskim i hrvatskim gospodarstvenicima u Šangaju.

Naveo je kako postoji veliki potencijal za unapređenje bilateralnih odnosa posebno u trgovini, transportu i logistici gdje velike kineske kompanije imaju mogućnost korištenja Jadranskih luka za slanje svojih dobara u Europu, ali i za izgradnju logističkih centara. „Prehrambena je industrija također prepoznata kao potencijal, posebno u smislu izvoza mediteranskih proizvoda poput maslina, vina, čokolade, itd. čija popularnost u Aziji raste svakim danom. Vjerujem da će očekivano ishodovanje dozvola za izvoz ovih proizvoda omogućiti kineskim korisnicima da i uživaju u njima“, rekao je Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabara Kitarović smatra kako je dosadašnji posjet Kini bio plodonosan i ugodan. Istaknula je također kako: „Nema malih zemalja - svi smo onoliko veliki koliko to od sebe učinimo, a Kina Hrvatsku smatra partnerom. Uz razgovore o rješavanju globalnih pitanja, doista mi je od velike važnosti bilo razgovarati i o gospodarskim odnosima odnosno razvoju gospodarstva.“

Predsjednik HGK pozvao je za kraj Kinu na uvoz više hrvatskih roba, koje zadovoljavaju najviše svjetske standarde kvalitete, kako bi na taj način pomogne hrvatskome gospodarstvu, a rekao je i kako će Hrvatska to znati cijeniti i potruditi se da Kina ima što bolje uvjete kada su u pitanju kineske investicije.