Startup srijeda: Mediatoolkit kreće prema Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj

25.05.2011

Startup srijeda, mjesečno neformalno druženje poduzetnika, ulagača, savjetnika i drugih koje zanima problematika malih i novonastalih tvrtki i poslovnih projekata, održano je 25. svibnja u dvorani HGK u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Startup srijedu organizira Hrvatska udruge poslovnih anđela CRANE i Udruga za poticanje softverskog i online poduzetništva Initium, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore.

Na događanju je Filip Topol, iz tvrtke iStudio, predstavio Mediatoolkit, softverski alat namijenjen medijskim profesionalcima kao što su urednici, novinari, blogeri i svi drugi odgovorni za stvaranje web-sadržaja. Za analizu internetskih sadržaja bitna je mjerljivost. Nekada je mjerenje bilo daleko jednostavnije i svodilo se na utvrđivanje broja posjetitelja a danas se prati niz varijabli poput primjerice tko su i odakle su korisnici internetskih sadržaja. Istraživanja na društvenim mrežama mogu pokazati što se najviše čita u medijima odnosno portalima. U Hrvatskoj od 100 članaka njih 80 ne potiče korisnika da ih podijeli s prijateljima.

Topol je naglasio da se uz pomoć sofisticiranog Mediatoolkita može u svakom trenutku pružiti lista najpopularnijih članaka, a sam alat se temelji na Facebooku. Ta analiza omogućava novinskim agencijama, odnosno redakcijama da sadržaj učinkovito prilagode korisnicima. Pored ostalog, taj alat omogućava lakše praćenje učinkovitosti novinara. Na razvoju alata radilo je osam ljudi oko devet mjeseci a baza se sastoji od oko 3.000 internetskih  portala te se stalno povećava. Pohranjeni podaci iz prošlosti i njihova analiza omogućuju da se utvrde sadržaji koji će biti popularni u bliskoj budućnosti.
- U narednom razdoblju nastojat ćemo pronaći strateškog partnera, to jest investitora kako bismo ubrzali razvoj – rekao je Filip Topol. Do sada smo se koncentrirali na tržišta Hrvatske i Slovenije a sada se usmjeravamo na veća tržišta poput Njemačke, Švicarske i Austrije.

Potom je Josip Vučković predstavo svoj projekt PlanetPassanger za koji je izjavio da je već prikupio početnih 15.000 eura. Projekt bi trebao postati web koji bi punili pojedijci na principu Wikija, odnosno drugi web koji bi punili menadžeri, zaduženi za pojedini grad, odnosno državu. Nakon niza pitanja koje su mu postavili iz publike, nazočni nisu bili zadovoljni Vučkovićevim odgovorima o tome po čemu se njegov projekt, prvenstveno okrenut stranim tržištim, kao što je Britanija i SAD, dovoljno razlikovati od sličnih, već etabliranih projekata poput LonelY Planeta, te koji su poticaji običnim članovima da pišu o novostima u vlastitim gradovima ili da pišu recenzije o mjestima koja su posjetili, a posebice se neuvjerljivim činio odgovor o financiranju i broju zaposlenih na projektu za koji je Vučković naveo da ima potporu Instituta za turizam.

[Gallery not found]
Organizatori
Suorganizator
Udruženje za informacijske tehnologije
Kontakti
Hrvatska udruga poslovnih anđela
Tel: +385 (0)1 4866 025
info@crane.hr
Centar za informatiku i statistiku HGK
Tel: +385(0)1-456-1515
informatika@hgk.hr
Startup srijeda za web profesionalce i turističke djelatnike Na sljedećoj Startup srijedi u dvorani HGK u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, Filip Topol, iz tvrtke iStudio, predstavit će Mediatoolkit, alat namijenjen medijskim profesionalcima kao št...
Lokacija
Heinzelova 69
Zagreb Hrvatska

Poslovni centar Almeria, ulaz B (s Heinzelove ulice), II. kat, soba A203/A207.